Γιατί κάποια λεωφορεία φτάνουν ταυτόχρονα στη στάση;

Σε όλους μας έχει τύχει να περιμένουμε για αρκετή ώρα στη στάση το λεωφορείο και ξαφνικά να φτάσουν δυο σχεδόν ταυτόχρονα.Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως «κύμα λεωφορείων», είναι ένα πρόβλημα που τα συστήματα διαμετακόμισης λεωφορείων σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να λύσουν εδώ και δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να μελετήσουν τη συμπεριφορά των συστημάτων διαμετακόμισης των λεωφορείων για να καταλάβουν καλύτερα γιατί συμβαίνει αυτό.

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για το επιβατικό κοινό, καθώς αυξάνει τόσο τον μέσο χρόνο αναμονής στη στάση ενώ παράλληλα καθιστά τα δρομολόγια των λεωφορείων λιγότερο αξιόπιστα.

Η ταυτόχρονη έλευση των λεωφορείων συμβαίνει, επειδή οι διαδρομές είναι εγγενώς ασταθείς. Όταν τα λεωφορεία βρίσκονται εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος όλα φαίνεται να λειτουργούν ομαλά. Ωστόσο, όταν ένα λεωφορείο καθυστερήσει, είναι σχεδόν αδύνατο να επανέλθει στο κανονικό του χρονοδιάγραμμα. Θα συνεχίσει να καθυστερεί όλο και περισσότερο σε σχέση με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα έως ότου το επόμενο λεωφορείο το προφτάσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λεωφορεία που ξεκινάνε νωρίς. Συνεχίζουν να φτάνουν νωρίτερα και νωρίτερα καθώς ταξιδεύουν, μέχρι να φτάσουν το λεωφορείο του προηγούμενου δρομολογίου.

Οι εξισώσεις που περιγράφουν πώς τα λεωφορεία μετακινούνται κατά μήκος μιας διαδρομής προσδιορίζουν γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν ένα λεωφορείο καθυστερεί, όλο και περισσότεροι επιβάτες φτάνουν στη στάση και περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Όμως όσο περισσότεροι επιβάτες περιμένουν σε μια στάση, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ένα λεωφορείο στην εκάστοτε στάση, με αποτέλεσμα σωρευτικά τα λεωφορεία να καθυστερούν ακόμα περισσότερο.


Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει αυτό; Μία πιθανή στρατηγική είναι να δοθούν οδηγίες στα λεωφορεία, ώστε να παρακάμπτουν στάσεις όπου οι επιβάτες δεν επιθυμούν να κατέβουν ή να περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε ένα καθυστερημένο λεωφορείο. Μια άλλη στρατηγική είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος από ό,τι απαιτείται σε ένα πρόγραμμα λεωφορείου. Αυτός ο πρόσθετος χρόνος, θα βοηθήσει στην προσαρμογή της μεταβλητότητας του χρόνου ταξιδιού του λεωφορείου.
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ # LANGUAGES # ΠΡΟΤΥΠΟ # ΚΕΝΤΡΟ # ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ # ΞΕΝΩΝ # ΓΛΩΣΣΩΝ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

JOY > FLOWERS > ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ> ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ > ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ > ΓΑΜΩΝ> ΒΑΠΤΙΣΗΣ EAK > SERVICE: ΕΑΚ > ΈΚΔΟΣΗ > ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ > ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ > ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ > ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ > ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ > ΧΡΗΣΤΟΣ> ΤΑΣΟΣ > ΔΗΜΗΤΡΗΣ > KORILLIS > COMPUTING > LAPTOP >TAMPLETS > SMART > SMARTPHONE> SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου