ΕΚΤΑΚΤΟ: Παράταση ζήτησε η Ελλάδα από ΗΠΑ για να απαντήσει στην αναβάθμιση των F-16 - «Δεν βγαίνουν» τα λεφτά

Νέες εξελίξεις, αν και όχι ευχάριστες για το πολύπαθο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ. Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, το ΥΠΕΘΑ ζήτησε παράταση από τις ΗΠΑ προκειμένου να απαντήσει στην LoA για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.Η προθεσμία που είχε δώσει η Ουάσιγκτον για να απαντήσει καταφατικά η Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συμβασιοποίηση του προγράμματος λήγει στις 28 Φεβορυαρίου, πλην όμως το ΥΠΕΘΑ δεν είναι έτοιμο για ένα απλό λόγο: Δεν υπάρχουν χρήματα!

Έτσι ζητήθηκε νέα παράταση αυτή τη φορά μέχρι τις 31 Μαρτίου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει το σχετικό ποσό που αφορά την προκαταβολή ενώ για τα υπόλοιπα… βλέπουμε.

Πάντως από ελληνικής πλευράς υπάρχει σχετική δυσαρέσκεια για τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ, οι οποίοι από άποψη κόστους χαρακτηρίζονται ως «σφικτοί». 

Αυτοί αφορούν βέβαια την προκαταβολή και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο είναι εξαιρετικά «ανελαστικό» σε σημείο που να δημιουργείται πρόβλημα υλοποίησης του προγράμματος.

Έτσι και προκειμέου να η ΠΑ να συμιέσει και άλλο το κόστος αναγκάστηκε, ως γνωστόν, στη θέση των F-16 block 50 να βάλει τα 30 F-16 Adv. τα οποία απαιτούν λιγότερα χρήματα καθώς είναι περισσότερο προηγμένα.

Έτσι όμως τα 38 F-16 C/D block 50 οδηγούνται σταδιακά στην απαξία.

Πάντως τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων με του υπευθύνους της ΓΔΑΕΕ προκειμένου να «ξεκολλήσει» το πρόγραμμα αν και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι άγνωστο πως αυτό θα γίνει.

 Η Ελλάδα είναι δυσαρεστημένη από τις ΗΠΑ και για ένα ακόμη λόγο: Στο θέμα της πώλησης των F-16 block 30. Αυτό γιατί ενώ είχε ζητηθεί η συνδρομή των ΗΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώλησή τους στην Κροατία η Ουάσιγκτον μας «έγραψε» με αποτέλεσμα το deal να το πάρει το Ισραήλ.

Σημειώνεται πως με τα χρήματα που θα προέκυπταν από την πώληση των F16 block 30 θα υπήρχε μια ένα ικανοποιητικό ποσό για την εξασφάλιση της προκαταβολής για την αναβάθμιση.

Τώρα η ΠΑ θέλει να πουλήσει τα συγκεκριμένα F-16 στα ΗΑΕ τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν για εκπαίδευση, με την προϋπόθεση όμως ότι θα περάσουν ένα SLEP στην ΕΑΒ. Και για αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή των ΗΠΑ .


Σε ότι αφορά τώρα την απάντηση του αμερικανικού Πενταγώνου στο ελληνικό αίτημα περί  παράτασης της προθεσμίας για να δώσει το ΥΠΟΙΚ το τελικό «οκ» θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποια θα είναι αυτή. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE CARPTETS4U: ΝΤΥΣΤΕ, ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.