Το ερώτημα που διχάζει την καθολική εκκλησία: Υπάρχει πραγματικά ο Σατανάς; (φωτό)

Η πρόσφατη συζήτηση ξεκίνησε από τον επικεφαλής της Τάξης των Ιησουιτών, Arturo Sosa Abascal, ο οποίος τοποθετήθηκε σε αυτή την θέση από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο. Κατάγεται από την Βενεζουέλα και έχει μια πολύ προοδευτική άποψη για την θρησκεία. Πιστεύει, για παράδειγμα, ότι ο Διάβολος δεν υπάρχει και γεννήθηκε από την ανθρώπινη φαντασία.
Σε μια συνένευξη που παραχώρησε στις 31 Μαίου στην ισπανική καθημερινή εφημερίδα El Mundo, ο βενεζουελιάνος ιερέας εκτίμησε ότι ο Σατανάς είναι μια συμβολική φιγούρα.
«Κατά την άποψή μου, το κακό αποτελεί μέρος του μυστηρίου της ελευθερίας. Αν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι είμαστε πλασμένοι κατ'εικόνα και καθ'ομοίωση του Θεού, γιατί ο Θεός είναι ελεύθερος, αλλά ο Θεός επιλέγει πάντα να κάνει το καλό γιατί είναι φιλεύσπαχνος. Εμείς δημιουργήσαμε συμβολικές φιγούρες, όπως τον διάβολο, για να εκφράσουμε το κακό», δήλωσε ο Arturo Sosa.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είναι ο πρώτος ιησουίτης Πάπας στην ιστορία, έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Ηδη από τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει:
«Σε αυτή τη γενιά, αλλά και σε πολλές άλλες, έδωσαν την αίσθηση ότι ο διάβολος είναι ένας μύθος, μια ιδέα, η ιδέα του κακού. Αλλά ο διάβολος υπάρχει και πρέπει να πολεμήσουμε εναντίον του. Αυτό λέει ο Απόστολος Παύλος, δεν το λέω εγώ! Ο λόγος του Θεού το λέει».
Η τοποθέτηση του Arturo Sosa άνοιξε έναν νέο κύκλο συζητήσεων στην καθολική εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Φιλεδελφείας Charles Chaput έγραψε σε άρθρο του, στις 5 Ιουνίου, στο σάιτ catholicphilly.com:
«Ο διάβολος και το κακό εργάζονται ακατάπαυστα στην ανθρώπινη ιστορία και στον αγώνα που δίνει κάθε ανθρώπινη ψυχή μέσα της». Ο αρχιεπίσκοπος Chaput επέκρινε «ορισμένους από τους καθολικούς ηγέτες μας, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και χρησιμοποιούν την λέξη διάβολος με συμβολικό τρόπο».
Και ο ιερέας Sante Babolin, συνταξιούχος καθηγητής φιλοσοφίας στο ιησουιτικό Γρηγοριανό πανεπιστήμιο της Ρώμης, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του ιερέα Sosa. Μιλώντας στην γαλλική Le Figaro, ο Sante Babolin είπε:
«Είμαι καθολικός ιερέας και επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης όπου δίδαξα φιλοσοφία επί 35 χρόνια. Οταν μου ανέθεσαν αυτό το καθήκον ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένα ιερέας μπορεί να καταληφθεί από τον δαίμονα... Ο ιερέας Arturo Sosa έχει άδικο. Ο δαίμονας είναι διάβολος και η λέξη προέρχεται από την ελληνική διάβολος, ο «σπείρων διχόνοια». Δεν πρόκειται για σύμβολο, που θα προερχόταν από την ελληνική λέξη σύμβολον, «αυτός που ενώνει». Η λέξη σύμβολον ταιριάζει στον Ιησού εφόσον ένωσε την ανθρωπότητα με το θείο και την ανθρώπινη φύση με την θεϊκή φύση».


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ALONHSOS

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  ΕΑΚ SRVICE ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ
Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.