Το Ισραήλ «καλωσόρισε» τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και εμμέσως αναγνώρισε το ψευδοκράτος στην Κύπρο - «Μούδιασμα» σε Αθήνα & Λευκωσία

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ «EAST MED» - ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Το Ισραήλ «καλωσόρισε» τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλώντας ηλεκτροσόκ σε Αθήνα και Λευκωσία, με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας, Σαούλ Μέριντορ.
Συγκεκριμένα το Τελ Αβίβ τάσσεται υπέρ της νομιμότητας των ερευνών της Τουρκίας με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός»,στην αποκαλούμενη από την Αγκυρα «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και στην δήθεν ΑΟΖ του ψευδοκράτους, το οποίο, εμμέσως, επίσης ο ίδιος υπουργός με δηλώσεις του αναγνώρισε! 

Πρόκειται για σοβαρότατο πλήγμα στον υποτιθέμενο «άξονα» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οποφασιστικότητας, ο οποίος διερράγη με την επίδειξη της τουρκικής αφήνοντας, μετέωρους τους συμμάχους της.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε πως «κάθε έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποθαλάσσια γεωλογία. Το Ισραήλ είναι υπέρ των τουρκικών, των αιγυπτιακών και των εξερευνήσεων της Νότιας Κύπρου». Έτσι χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, «Νότια Κύπρος» δίνοντας έτσι μια «χροιά» νομιμοποίησης στο ψευδοκράτος.
Αφού υπάρχει η «Νότια» θα υπάρχει καιο η «Βόρεια»

«Θα χαρούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και το τι κάναμε στο Ισραήλ με τους Τούρκους φίλους μας», είπε.

Το συνέχισε όμως θέτοντας νέους προβληματισμούς στην Αθήνα καθώς αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η μη επίλυσή του δεν αποτελεί εμπόδιο για μεταφορά του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει θέση σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα εξαιτίας των εξαγωγών φυσικού αερίου. Μπορώ να πω, φυσικά, ότι θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν το ζήτημα μπορεί να λυθεί και δεν είμαι βέβαιος ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το θετικό είναι ότι αναφέρθηκε ειδικά στον East Med ο οποίος θα συνεχιστεί κανονικά ως προς την υλοποίησή του όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας στις αρχές Απριλίου όπως αναφέρει το κυπριακό Sigmalive
Ο Μέριντορ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν βλέπει το έργο ως ανταγωνιστή των έργων με την Τουρκία και την Αίγυπτο
«Πρέπει να έχουμε διαδρόμους. Ένας από τους διαδρόμους είναι με την Τουρκία και δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τον αγωγό East Med ή με τις εγκαταστάσεις αιγυπτιακών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτοί είναι διάδρομοι και όλοι οι διάδρομοι είναι σημαντικοί για την εξαγωγική στρατηγική του Ισραήλ, αφού έχουμε βρει αρκετό φυσικό αέριο και έχουμε πολύ περισσότερo αέριο για εξόρυξη», πρόσθεσε.

Συμφωνία τους επόμενους μήνες
Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, είπε πως οι δυο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες ενός αγωγού πριν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος.

«Έχουμε ήδη μιλήσει γι' αυτές τις λεπτομέρειες. Θα διεξαγάγουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους δύο μήνες και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα δώσουν ισχυρά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας, καθώς έχουμε πάρει πολύ σοβαρά την όλη διαδικασία», φέρεται να δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Μέριντορ είπε, επίσης, πως δεν θα μπορούσε να δώσει ακριβή ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η ισραηλινή πλευρά θέλει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό. «Οι τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες συζητούν επί του παρόντος έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, και οι δύο κυβερνήσεις υποστήριξαν τη διαδικασία», σημείωσε ο Μέριντορ.

«Οι συνομιλίες μας έχουν πάει πολύ καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πιθανότατα θα λάβει 5-10 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό σε ετήσια βάση.
Η θέση του Ισραήλ παραμένει ως έχει στα ενεργειακά, ξεκαθαρίζει η χώρα σε λογαριασμό στο twitter, μετά την συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του  Σαούλ Μέριντορ στο Anadolu που προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων. 
Όπως αναφέρεται στο λογαριασμό "Ισραήλ στην Κύπρο" στο twitter, σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου η θέση τους δεν έχει αλλάξει. «Καμία παρέμβαση στις σχέσεις άλλων χωρών. Αυτό έχει διευκρινιστεί και με την κυπριακή κυβέρνηση», προστίθεται.

Tι σημαίνουν όλα αυτα; Το εξής απλό: Κανείς δεν θα βάλει «ένοπλη» πλάτη για εμάς και τα συμφέροντά μας εάν δεν είμαστε διαθέσιμοι να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
Η Τουρκία αγνοώντας κάθε νομιμότητα (και γιατί να μην το κάνει, θα της κόψουν την «καλημέρα»;) επιχειρεί να επιβάλει μια παράνομη «τουρκική υφαλοκρηπίδα» που θα εκτείνεται αντολικά της Ρόδου μέχρι και δυτικά των ακτών της Κύπρου με το «δίκαιο των όπλων» 

πηγη
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΠΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΟ ΖΗΚΟΣ : ΔΑΦΝΗ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 2 ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYRShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.