Έρχεται ο Π.Μοσκοβισί στην Αθήνα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση!

«ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΑΤΕ - ΕΙΧΑΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠ'ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Αναπάντεχα καλά νέα είχαμε από την Κομισιόν καθώς οι χειμερινές προβλέψεις της για την Ελλάδα ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη προσδοκία: Όπως είπε ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016, με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε» και το ταξίδι του στην Αθήνα την Τετάρτη θα είναι για ένα μόνο σκοπό να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως είπε θα συναντήσει τον Α.Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο αποκαλύπτοντας τον πραγματικό σκοπό της συνάντησης «δουλεύουμε εντατικά για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και πρέπει να το κάνουμε αυτό επί τη βάση των σωστών στοιχείων».
Αυτό όμως σημαίνει ότι θα ζητηθούν λιγότερα προληπτικά μέτρα αφού οι προηγούμενοι υπολογισμοί είχαν γίνει βάση προβλέψεων επί τω χείρω
Πρόσθεσε δε ότι «για την επόμενη διετία, περιμένουμε ανάπτυξη 2,7% και 3,1%.»!
Δηλαδή τα έτη 2017 και 2018 θα αποτελέσουνκομβικό σημείο για την ανάκαμψη της χώρας.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά τότε φυσικά τα προληπτικά μέτρα που θα ψηφισθούν δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ποτέ.
Επιπλέον ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και ο σκοπός της επίσκεψής του δεν θα είναι άλλος από το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% ου ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, υπερβαίνοντας τον στόχο του 3,5% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας αποτελεί εδώ και καιρό το μήλον την έριδος μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ, με το τελευταίο να εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 1,5%.
Αναλυτικά η Κομισιόν αναφέρει πως:
Η ελληνική οικονομία πέτυχε ανάπτυξη ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2016.
Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας που δίνει σήμερα η Επιτροπή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, οπότε για το 2016 προέβλεπε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ.
Το 2017, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ το 2016 επίσης βελτιωμένο σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής (-2,5%), να παραμείνει σταθερό το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,7% το 2018.
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016 (181,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις), το 2017 στο 177,2% και το 2018 στο 170,6%.
Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση, καθώς από 23,4% το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22% το 2017 και στο 20,3% το 2018. Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μηδενικός το 2016, 1,3% το 2017 και 1% το 2018.
Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2017 (12%), και το 2018 (14,2%) από 4% το 2016.
Στις χειμερινές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εκτιμά πως η ανάπτυξη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα επιβραδύνει στο 1,6% φέτος από 1,7% το 2016, αλλά θα ανεβάσει εκ νέου ταχύτητα το 2018 οπότε το ΑΕΠ της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8%.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ανάπτυξη του 2017 να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και για αυτό έρχεται να συναντηθεί με τον Ε.Τσακαλώτο ο Π.Μοσκοβισί.
Αυτή η πρόβλεψη όμως από την Κομισιόν «λύνει» τα χέρια και στην κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με την προοπτική ότι τα μέτρα θα μείνουν μόνο στα χαρτιά.
Πολύ σημαντική είναι η πρόβλεψη για την αύξηση των επενδύσεων κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να θεωρούν την χώρα ως ασφαλή επενδυτικό προορισμό.
Σε συνδυασμό με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,την αύξηση στον τουρισμό αλλά και την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων της χώρας μέχρι τον Απρίλιο του 2017 (που θα σημάνει έκρηξη στον τομέα του logistics) αλλά και άλλων πολύ μεγάλων έργων μέσα στο 2018, η χώρα έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να ορθοποδήσει και να διαπραγματευτεί στο μέλλον από θέση ισχύος απέναντι στους δανειστές.
Άλλωστε τα δύο επόμενα χρόνι με το «ξεδίπλωμα» των πολιτικών Ν.Τραμπ η ΕΕ είναι πολύ πιθανό να μην είναι το γερμανικό «απολίθωμα» που είναι σήμερα όπως επίσης από τον Σεπτέμβριο είναι πάρα πολύ πιθανό να μην βρσίκονται πλέον στην εξουσία οι Α.Μέρκελ-Β.Σόιμπλε που τόσο έχουν «πονέσει» την Ελλάδα.


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYRShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.