Στις 16 Απριλίου το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί, πιθανότατα, το δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που καθιερώνει προεδρικό σύστημα και επιτρέπει στον Ταγίπ Ερντογάν να μονοπωλήσει την εξουσία μέχρι το 2029.Ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε, χθες, το νομοσχέδιο που είχε ήδη ψηφίσει η Βουλή γύρω από το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο θα τεθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος. Τον λόγο έχει τώρα η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για τον καθορισμό της ημερομηνίας. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 16η Απριλίου.

Η πορεία προς το δημοψήφισμα προβλέπεται θυελλώδης λόγω της σφοδρής αντίθεσης του κεμαλικού κόμματος CHP, που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Με την προτεινόμενη αναθεώρηση, αλλάζει ο χαρακτήρας του πολιτεύματος, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία. Καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος- κομματάρχης συγκεντρώνει στα χέρια του όλες τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα ηγείται της πολιτικής του παράταξης. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή, προκηρύσσοντας εκλογές και να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στη διάρκεια της οποίας μπορεί να διοικεί με διατάγματα, χωρίς περιορισμούς από τη δικαστική εξουσία.

Πλην του κυβερνώντος, ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση υποστηρίζει επίσης το ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, τροφοδοτώντας φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του ετοιμάζεται να μπει στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα υπουργεία.

Ενδειξη της άκρως τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ήταν και οι χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από το πανεπιστήμιο της Αγκυρας. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες, κυρίως φοιτητές και καθηγητές, είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο του ιδρύματος για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση δεκάδων πανεπιστημιακών στο πλαίσιο του κύματος διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι Αρχές μετά τη 15η Ιουλίου. Οι αντιδράσεις για τις αυθαίρετες διώξεις απλώθηκαν και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρεντίν Τσανικλί να υποσχεθεί χθες ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις απολύσεις.

Εξάλλου, ο διοικητής της CIA Μάικ Πομπέο, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία στην πρώτη αποστολή του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντήθηκε χθες με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησής του για την απέλαση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.


πηγη
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.