Ιταλία: Αλλάζει ο εκλογικός νόμος - Πρόωρες κάλπες το 2017;

ΕΚΛΟΓΕΣ «ΑΜΕΣΑ» ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ DP

Ρώμη, Ιταλία
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε τον αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο της χώρας και παρουσίασε ένα σύστημα που βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στη χώρα μέσα στο 2017. Πρόωρες εκλογές ζητά και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας εξέδωσε την απόφασή του για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει γίνει γνωστός με την ονομασία Italicum, και το κατά πόσον σέβεται τις θεμελιώδες αρχές του Συντάγματος της χώρας.

Βάσει της απόφασής του, κρίνεται αντισυνταγματικός ο δεύτερος γύρος στον οποίο ο νόμος προέβλεπε ότι μπορούσαν να πάρουν μέρος μόνο δυο πολιτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό 40% των ψήφων.

Παράλληλα, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το εδάφιο του νόμου που επέτρεπε στους πολιτικούς να επιλέγουν ποια έδρα επιθυμούν να διατηρούν, θέτοντας υποψηφιότητα μέχρι και σε δέκα διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες ταυτόχρονα.

Διατηρείται, αντιθέτως, το πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Οι λεπτομέρειες της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών θα είναι αυτόματα εφαρμόσιμες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας από το Κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο, μολονότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται από πολλούς σχολιαστές πολύ δύσκολο να τηρηθεί.

Ο νόμος εγκρίθηκε από την πλειοψηφία που υποστήριζε την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, με την λογική ότι θα προωθούσε την ανάδειξη σταθερών κυβερνήσεων.

Επισήμως, σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τάσσονται υπέρ μιας σχετικά σύντομης προσφυγής στις κάλπες, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιθανόν να μην στηθούν, τελικά, κάλπες πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο ηγέτης της πλειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κάτω Βουλή είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Ετόρε Ροζάτο είπε ότι το κόμμα συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της πρότασης για το εκλογικό σύστημα, αλλά τόνισε ότι εάν δεν μπορεί να υπάρξει «άμεσα» συναίνεση, τότε -όπως είπε- νέες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν χωρίς καθυστέρηση.

«Πάμε άμεσα σε εκλογές, το 40% είναι ο στόχος μας και δεν εννοούμε να κάνουμε εκπτώσεις και χάρες σε κανέναν», τόνισε μέσω διαδικτύου ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, για τον οποίο «από το Συνταγματικό Δικαστήριο βγήκε λευκός καπνός». Το στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα πρόσθεσε στο Twitter: «ο εκλογικός αυτός νόμος που σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι έπρεπε να τον υιοθετήσει η μισή Ευρώπη, κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό αντισυνταγματικός. Ντροπή σας, αποσυρθείτε».

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε ότι η απόφασή του μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, πρέπει να δοθεί και πάλι ο λόγος στους Ιταλούς», έκρινε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, μέσω Διαδικτύου.

Η Λορεντάνα Ντε Πέτρις, από την Ιταλική Αριστερά, ζήτησε «την υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου με γνώμονα την απλή αναλογική, ώστε να επιτευχθεί πραγματική εκπροσώπηση του λαού». Ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογράμμισε πως «μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτό που χρειάζεται είναι η έγκριση νέου εκλογικού νόμου για την βουλή, ο οποίος να εναρμονίζεται με το σύστημα που ισχύει για την εκλογή των γερουσιαστών».

Newsroom ΔΟΛ
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.