Το σημείο Nemo, το πιο απρόσιτο μέρος στη Γη


Επιμέλεια: Θ. Αγουρίδου
«Είναι η λιγότερο ενεργή βιολογικά περιοχή του ωκεανού στον κόσμο», λέει ο Steven D'Hondt ωκεανογράφος.
Για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν με την στενή έννοια του όρου, υπάρχει ένα ιδανικό μέρος στον πλανήτη μας: το σημείο που βρίσκεται μακρύτερα απ’ οποιαδήποτε επιφάνεια της γης και αγνοεί πλήρως την ανθρώπινη παρουσία. Αυτή η περιοχή έχει ονομαστεί «σημείο  τελείως την ανθρώπινη παρουσία. Αυτή η περιοχή έχει ονομαστεί «σημείο Nemo», προς τιμήν του πρωταγωνιστή του έργου του Ιουλίου Βερν «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα», αν και τεχνικά το όνομά του είναι «ωκεάνιος απρόσιτος πόλος».
Αυτό το απομακρυσμένο σημείο στον ωκεανό βρίσκεται στο νότιο μισό του Ειρηνικού, στα μισά του δρόμου μεταξύ των ακτών των τριών νησιών. Στο βορά έχει την ατόλη Ντούσι (μέρος των Νήσων Πίτκερν), βορειοανατολικά το νησάκι Μότου Νούι  (στο νοτιοδυτικό άκρο των νησιών του Πάσχα) και νότια τη νήσο Μάχερ της Ανταρκτικής.
«Διαστημικό κοιμητήριο»
Οι διαστημικές υπηρεσίες το αποκαλούν επίσημα αυτό το σημείο «ακατοίκητη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού» και η Ρωσία, η Ευρώπη και η Ιαπωνία το έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ως «χώρο νεκροταφείου». Εκεί, περισσότερα από εκατό διαστημικά αντικείμενα έχουν αποσυναρμολογηθεί στον χώρο υγειονομικής ταφής.
«Αν δεν έχουν κάποια υπολειμματική διαρροή καυσίμου, δεν θα πρέπει να αποτελούν απειλή για τους υδρόβιους οργανισμούς», λέει η Alice Gorman, η του Πανεπιστημίου Flindres της Αδελαΐδας, στο το BBC. «Όπως και τα ναυάγια, δημιουργούν οικότοπους, ο,τιδήποτε αποικίζεται από όντα που ζουν σ’ αυτά τα βάθη», προσθέτει.
Υπάρχει ζωή εκεί;
Το σημείο Nemo δεν έχει τις προϋποθέσεις για να ζήσει πολλή μεγάλη ποικιλία ειδών, λέει ο ωκεανολόγος Steven D'Hondt. Αυτό οφείλεται στο θαλάσσιο ρεύμα του νότιου Ειρηνικού, το οποίο εμποδίζει τα ψυχρότερα νερά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά να εισχωρήσουν στην περιοχή. Επίσης, επειδή βρίσκεται τόσο μακριά από την ηπειρωτική χώρα, ο άνεμος δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλο ποσοστό οργανικής ύλης.
«Είναι η λιγότερο ενεργή βιολογικά περιοχή του κόσμου», δηλώνει ο  D'Hondt. Ωστόσο, δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα: η περιοχή βρίσκεται κοντά στο νότιο άκρο της ανόδου του ανατολικού Ειρηνικού, μια υποβρύχια γραμμή ηφαιστειακής δραστηριότητας και μπορείνα υπάρχουν βακτήρια που αποκτούν την ενέργειά τους από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τις εκρήξεις, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως τροφή για άλλα μεγαλύτερα πλάσματα.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ SO EASY ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.