ESM: Σενάρια για «κλείδωμα» σε σταθερό επιτόκιο 40 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος

Τα πιθανά σενάρια για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, καθώς απαιτείται μεγάλη τεχνική προετοιμασία για την επίτευξη του σχεδίου είναι στο κέντρο των συζητήσεων που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στελέχη του ESM, τράπεζες, ΟΔΔΗΧ και το επιτελείο του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος βρίσκονται αρκετές εναλλακτικές, τόσο όσον αφορά το ύψος του χρέους επί του οποίου θα γίνει περιορισμός του επιτοκιακού κινδύνου, με μεταφορά του σε σταθερό επιτόκιο, όσο και το εύρος των επιτοκίων στο οποίο θα κλειδώσει το χρέος, αλλά και το πώς αυτό θα ενεργοποιηθεί, πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους και σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων που εξετάζονται για την αναδιάρθρωση του χρέους, στο τραπέζι βρίσκεται η μεταφορά σε σταθερό επιτόκιο για τις επόμενες δεκαετίες, χρέους άνω των 40 δισ. ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου. Το σταθερό επιτόκιο, της τάξης του 1%-1,5%, είναι πιθανό να επιτευχθεί μέσω της έκδοσης ομολόγου (ίσως και 30ετούς) από τον ESM, με το οποίο θα γίνει η ανταλλαγή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτά τα 40 δισ. χρέους, περιλαμβάνονται και περίπου 25 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ομόλογα EFSF, τα οποία χουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες και τα οποία επίσης θα ανταλλαγούν με ομόλογο μακράς διάρκειας σταθερού επιτοκίου, το οποίο θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.
Απαραίτητη πάντα προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι, όπως αναφέρουν τα εμπλεκόμενα μέρη, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων να γίνει το πρώτο δίμηνο-τρίμηνο του 2017 και φυσικά να προκύψει πολιτική συμφωνία για το χρέος.
Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό όσον αφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καθώς θα προστατεύσει ένα ικανοποιητικό κομμάτι του ελληνικού χρέους από μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ιδιαίτερα απαιτητικό από τεχνικής πλευράς, καθώς θα πρέπει να γίνουν προβλέψεις για την αντίδραση της αγοράς, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας.
Όπως πάντως, αναφέρουν πηγές με γνώση των συνομιλιών, η μετατροπή σε σταθερό επιτόκιο για χρέος 40 δισ. θα αποτελέσει μια ουσιαστική παρέμβαση στο χρέος, κυρίως τη στιγμή που οι διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» σημαντική αύξηση των επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό χρέος αγγίζει τα 328 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 69,1% ή τα 226 δισ. βρίσκονται σε κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ το υπόλοιπο 30,9% ή τα 102 δισ. ευρώ είναι σε σταθερό επιτόκιο.
Θετικό στοιχείο αποτελεί ότι το όλο σχέδιο θα το «τρέξει» ο ESM, γεγονός που σημαίνει ότι και το ρίσκο της αναδιάρθρωσης θα βαραίνει τον Μηχανισμό και όχι απευθείας στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε. Η κατάσταση, από την άλλη περιπλέκεται, λόγω του ότι οι όποιες προεργασίες γίνονται σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει λυθεί το θέμα της στελέχωσης με τα νέα πρόσωπα.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ SO EASY ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.