Τί κρύβεται στο σπήλαιο της Σοφίας του Θεού; (βίντεο)

Το σπήλαιο της σοφίας του Θεού, ένα συναρπαστικό ταξίδι στο θρύλο και στο μυστήριο μιας ιστορίας, που χρονολογείται από το 1453.


Στις Δυτικές παρυφές των Λευκών Ορέων, εκεί που χαμηλώνουν οι κορυφές και οι γρανιτένιοι βράχοι αρχίζουν να παραχωρούν τη θέση τους σε καστανόδεντρα και ελιές, στην καρδιά της Επαρχίας Κισάμου, μια βαθιά ρεματιά με άγριους γκρεμούς σχηματίζει το εντυπωσιακό Τοπολιανό Φαράγγι. Εκεί βρίσκεται, δεσπόζει πραγματικά και το ιστορικό Σπήλαιο της Σοφίας του Θεού.
Ένα σπήλαιο συνδεδεμένο με θρύλους , παραδόσεις και ιστορία…
Η παράδοση λέει πως όταν η «Πόλη» ‘επεσε στα χέρια των Τούρκων, το εικόνισμα της Σοφίας του Θεού έφυγε από τον περίλαμπρο Ναό του Ιουστινιανού και φθάνοντας στην ελεύθερη ακόμη τότε Κρήτη, κρύφτηκε σ’ αυτό το Σπήλαιο.
Το μετέφεραν Κρήτες εθελοντές πολεμιστές , που μετά την πτώση της Βασιλεύουσας και με πολλές απώλειες, πήραν το δρόμο της επιστροφής μαζί με το εικόνισμα.
Θρύλος, Παράδοση, Ιστορία….
Το εικόνισμα αυτό από τότε συμβολίζει την δύναμη της ψυχής του Γένους, που σκλαβωμένη και χτυπημένη στα τείχη του Βυζαντίου, πήγε να συνεχίσει την ελευθερία της στην Κρήτη.
Εκεί που βρέθηκε το εικόνισμα κτίστηκε το μικρό και απέριττο εκκλησάκι της Σοφίας του θεού μέσα στο βράχο…
Στο εκκλησάκι αυτό διαδραματίστηκε κι ένα συγκλονιστικό ιστορικό δράμα, η Θυσία των Ψαρομηλλίγκων.
Στον καιρό της Ενετικρατίας ο τότε Επίσκοπος Κισάμου Μιχαήλ Ψαρομήλιγγος, κάλεσε τον αδερφό του, πατέρα ενός γενναίου πολεμιστή , επικηρυγμένου όμως από τους Ενετούς και συμφώνησαν να αμνηστευτεί ο ανηψιός του και να κηρύξει την επανάσταση.
Μετά τη συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο αδελφών, ο Επίσκοποςκάλεσε τον ήρωα ανηψιό του στο εκκλησάκι και τον όρκισε να κάνει εκείνο που επιτάσσει το πατριωτικό χρέος.
Όταν όμως ο νέος έμαθε ότι απαιτούνταν ν’αποκεφαλίσει τον Επίσκοπο θείο του και τον πατέρα του και να πάει τα κεφάλια τους στους Ενετούς για να γλιτώσει εκείνος, αρνήθηκε τον όρκο του…
Τα λόγια όμως και οι εξορκισμοί του μάρτυρα Επισκόπου για τη λευτεριά της Κρήτης, τον έπεισαν εν τέλει να κρατήσει τη σκληρή υπόσχεσή του και να θυσιάσει τον Θείο και τον πατέρα του για τη λευτεριά της Κρήτης..
Έτσι το Σπήλαιο της Σοφίας του Θεού Τοπολίων δεν είναι καθυγιασμένο μόνο μέσα από τους Βυζαντινούς θρύλους και την παράδοση, αλλά και με το Εθνικόδράμα της οικογένειας Ψαρομηλλίγγων.
Ίχνη βέβαια ζωής και λατρείας, όπως σε όλα τα σπήλαια της χώρας βρεθηκαν πολύ πολύ νωρίτερα…..
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ SO EASY ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR
πηγη
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.