Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς ομάδες εξετάζουν στο υπ. Οικονομικών

Ελαφρύνσεις με μειώσεις του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και κυρίως σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2017.


Το οικονομικό επιτελείο, αν συνεχιστεί η καλή πορεία των εσόδων θα προχωρήσει σε αλλαγές, με τα σενάρια να κάνουν λόγο είτε για εφαρμογή ενός αφορολόγητου ποσού είτε ο αρχικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλός ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις όταν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.
Το αφορολόγητο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα που επικαλείται το δημοσίευμα, στις 50.000 ευρώ ή και λίγο χαμηλότερα (π.χ. 30.000 ευρώ) και από κει και πάνω να εφαρμοστεί μία φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές για να πιάσει όλες τις αξίες των ακινήτων.
Η λογική του νέου ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος να επιβάλλεται στη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων και όχι η διπλή φορολογία που εφαρμόζεται σήμερα (μεμονωμένα σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συμπληρωματικός φόρος σε συνολική αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ).
Ωστόσο, όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα έχουν κοινό παρανομαστή το τελικό ποσό είσπραξης, που δεν είναι άλλο από 2,65 δισ. ευρώ.
Στον υπολογισμό της συνολικής αξίας των ακινήτων θα περιληφθούν για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.
Παράλληλα, εξετάζεται βελτίωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυστηροποίηση στους υπόλοιπους.
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές φαίνεται να ζητούν να μπει «ψαλίδι» στα αφορολόγητα γονικών Μπαροχών, δωρεών, κληρονομιών, στην 1η κατοικία, ενώ η μετάβαση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών αναμένεται να γίνει το 2ο εξάμηνο 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την εφετινή εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
n 6.313.243 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,2 δισ. ευρώ
n 1.056.169 ιδιοκτήτες δεν θα καταβάλουν ούτε 1 ευρώ φόρο,
n 7 στους 10 Ελληνες διαθέτουν τουλάχιστον ένα εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητο.
Μειωμένο φόρο 50% λόγω κριτηρίων θα πληρώσουν 1.251.944 φυσικά πρόσωπα και πλήρη απαλλαγή βάσει κριτηρίων θα έχουν 64.474 πολίτες.
Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν 502.894 φορολογούμενοι (αντ. αξία ακινήτων άνω των 200.000 €) ενώ 145 «κροίσοι» διαθέτουν πάνω από 100 εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ SO EASY ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYRShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.