Nέα αντικαρκινική ανοσοθεραπεία: Για πρώτη φορά επιστήμονες εξαπολύουν κύτταρα-φονιάδες για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας


Για πρώτη φορά, μια νέα αντικαρκινική ανοσοθεραπεία ενεργοποιεί με σχετική επιτυχία τα φυσικά «φονικά» κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Natural Killer cells) για να θεραπεύσει ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ). Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν ανταποκριθεί ποτέ σε άλλη θεραπεία ή είχαν εμφανίσει εκ νέου επιδείνωση μετά την αρχική θεραπεία.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τοντ Φένιγκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.
Η πρώτη αυτή μικρή κλινική δοκιμή (φάσης 1) της νέας θεραπείας πέτυχε πλήρη ύφεση της νόσου σε τέσσερις από τους εννέα ασθενείς. Δεν υπήρχε κανένα ίχνοςλευχαιμίας ένα μήνα μετά την θεραπεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα αυτό έφθασε έως τους έξι μήνες.
Ένας ακόμη ασθενής ανταποκρίθηκε εν μέρει στη θεραπεία και οι υπόλοιποι τέσσερις όχι. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για ασθενείς με ΟΜΛ που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες ήταν μέχρι σήμερα οι τρεις μήνες περίπου.
«Ποσοστό ανταπόκρισης σχεδόν 50% είναι πολλά υποσχόμενο για ασθενείς με πολύ κακή πρόγνωση και τόσο λίγες επιλογές. Πολλοί από αυτούς είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας για να τους γίνει η παραδοσιακή μεταμόσχευση μυελού των οστών, λόγω των παρενεργειών μιας τέτοιας επιθετικής θεραπείας» δήλωσε ο Φένιγκερ.
Προς το παρόν, οι αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες συνήθως βασίζονται στην ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων των ασθενών, όμως η νέα μέθοδος ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση πλέον των λεγόμενων «φυσικών φονιάδων» του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι τώρα είχε αποδειχθεί πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα φυσικά φονικά κύτταρα, οι «επαγγελματίες δολοφόνοι» του οργανισμού, για την καταστροφή των καρκινικών όγκων.
Οι ερευνητές κατάφεραν να ενισχύσουν στο εργαστήριο τη φονικότητα των εν λόγω κυττάρων με τη βοήθεια ενός «κοκτέιλ» κυτοκινών (ιντερλευκίνες 12,15 και 18). Αρχικά έδειξαν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και σε ποντίκια και, τελικά, σε ασθενείς με προχωρημένη ΟΜΛ. Οι τελευταίοι εμφάνισαν λίγες μόνο παρενέργειες, όπως χαμηλό πυρετό. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές και θα δοκιμασθούν υψηλότερες δοσολογίες ενισχυμένων φονικών κυττάρων.
Πηγή: onmed.gr
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.