Τηλεοπτικές άδειες: Αρχίζει το παζάρι για να πουλήσουν μερίδιο και να μειώσουν το κόστος οι «κερδισμένοι» και να μπουν στο παιχνίδι οι χαμένοι...

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
του Πέτρου Αναστασίου
Σε προεξόφληση συνεργασιών των εταιρικών φορέων που πήραν τις άδειες με αυτούς που ηττήθηκαν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό ή δεν συμμετείχαν για τυπικούς όρους προχώρησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των 4 τηλεοπτικών αδειών.


"Οσοι εργαζόμενοι απο τα κανάλια μένουν χωρίς δουλειά θα απορροφηθούν απο τους σταθμούς που πήραν άδεια, νέους και παλιούς, γιατί τώρα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες" δήλωσε κάπως αόριστα, αλλά τα πραγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και το παρασκήνιο οργιάζει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από το... τέλος προς την αρχή: Ο εφοπλιστής Ε.Μαρινάκης πλειοδότησε στην τελευταία άδεια με 73,9 εκατομμύρια ευρώ και για να λειτουργησει κάποιο σταθμό χρειάζεται το λιγότερο επιπλέον 15+ εκατομμύρια ευρώ, είτε ξεκινήσει να κτίζει από την αρχή, είτε αγοράσει υπάρχουσα υποδομή από τα κανάλια που κλείνουν, MEGA, STAR, ALPHA, EPSILON.
Αυτά τα 90 (οι γνώστες της αγοράς μιλάνε για πάνω από 100 εκατ. τελικά) πολύ απλά ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ σε ορίζοντα 10ετίας που θα ισχύσουν οι άδειες.
Και η οικονομική αιμορραγία του θα συνεχιστεί αφού σύντομα θα πρέπει να κληθεί να καλύψει ζημιές τα πρώτα χρόνια. Η ελληνική διαφημιστική αγορά είναι πλέον πολύ μικρή για να καλύψει τέτοια ποσά. 
Αρα θα βάλει συνεταίρο ή συνεταίρους στις άδειες. Ποιον ή ποιους; Ο όμιλος Βαρδινογιάννη που μένει εκτός τηλεοπτικών αδειών, αλλά λειτουργεί το STAR με τις εξαιρετικές εγκαταστάσιες είναι ο πρώτος υποψήφιος για συνεργασία με τον Ε.Μαρινάκη. Οι σχέσεις του ομίλου με τον Ε.Μαρινάκη, είναι πολύ καλές.
Το ίδιο και ο όμιλος Γιανακκόπουλου, που ήθελε μία από τις άδειες, δεν κατέβηκε τελικά στον διαγωνισμό, αλλά έχει ρευστότητα και ο Δ.Γιαννακόπουλος ευχαρίστως θα συνεργαστεί με τον φίλο του Ε.Μαρινάκη.
Πρακτικά από σήμερα ο Ε.Μαρινάκης έχει ξεκινήσει (αν δεν το έκανε ήδη πριν μπει στον διαγωνισμό) να πουλάει μερίδιο. Οχι γιατί η πρωτογενής επένδυση συνολικά υπάρχει περίπτωση να είναι κερδοφόρα, αλλά θα βγούν χρήματα από τις συνέργιες σε άλλα επίπεδα...
Σε ότι αφορά τον Καλογρίτσα, έναν παραδοσιακό εκδότη, κουμπάρο του Π.Καμμένου (οι σχέσεις τους παραμένουν εξαιρετικές παρά την δραματοποιημένη επίθεση του υπουργού Εθνικής Αμυνας εναντίον του σε μια προσπάθεια του Καμμένου να αποδείξει ότι "δεν είναι ελέφαντας") και αυτος θα ακολουθήσει την ίδια οδό: Των συνεργιών. Ενα από τα κανάλια που έμειναν εκτός, πιθανότατα ο ALPHA, θα συνεργασούν μαζί του.
Σε ότι αφορά τον Αnt1 "μάτωσε" στο τελικό τίμημα, αλλά διατήρησε αυτό που είχε. Μπορεί να υπάρξει και εδώ συνέργια. 
Ο όμιλος Αλαφούζου είναι ο μεγάλος κερδισμένος και το μόνο σημείο στο οποίο η κυβέρνηση "έχασε την μπάλα". Ο σφοδρότερος πολέμιος της κυβέρνησης, πήρε τον πρώτο γύρο με το χαμηλότερο τίμημα, καππου 30 εκατ. χαμηλοτερα από τον μεγάλο εχθρό του τον Ε.Μαρινάκη. Μπήκαν στην αίθουσα βρίζονταα"ς την κυβέρνηση (ούτε καν ο ίδιος ο Γ.Αλαφούζος!) και βγήκαν μιλώντας για "Λύτρα που καταβλήθηκαν"!
Μαγκιά τους και τύχη τους! 
Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Γ.Αλαφούζος έδειξε ότι ξέρει να "κερδίζει τα χαμένα". Αναμφίβολα εκτός από ικανός και πολύ τυχερός άνθρωπος...
Να σημειώσουμε ότι ο  υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Digea δεν εφαρμόσει τον νόμο, σε σχέση με τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια, έχουν υποχρέωση να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.
Με άλλα λόγια, είπε ότι αν δεν διακόψει το σήμα των σταθμών η Digea, τότε αυτό θα γίνει από το κράτος.
Στο βάθος και πίσ απ'όλα αυτά υπάρχουν κάπου 3.000 εργαζόμενοι όπου κάποιοι - οι τυχεροί - στην καλύτερη περίπτωση θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις με χειρότερες από αυτές που έχουν σήμερα και οι πολλοί θα μείνουν άνεργοι...
Πάντως ο μεγάλος κερδισμένος αποδείχθηκε η κυβέρνηση: Εδειξε (σημειώνουμε "έδειξε"...) ότι δεν καταλαβαίνει από μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα και πήρε 246 εκατομμύρια ευρώ για να τα δώσει στους δανειστές, όπως το Μνημόνιο που υπογράφηκε, προβλέπει. Για την ακρίβεια προβλέπει έσοδα 250 εκατ. ευρώ. Σύμπτωση, ε;
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα «χτυπήματα» των καναλαρχών για να εξασφαλίσουν τις άδειες και τις προσφορές που έκαναν όλοι οι υποψήφιοι ανά γύρο: 
Αδεια πρώτη: 
Η δημοπρασία της πρώτης άδειας ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε 10 ώρες αργότερα, περίπου. 
Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν 56 γύροι. 
Στον τελικό αναμετρήθηκαν ΣΚΑΪ και Χρήστος Καλογρίτσας 
Νικητής αναδείχθηκε ο ΣΚΑΪ με 43,6 εκατ. ευρώ. 
Οι υπόλοιπες προσφορές: Καλογρίτσας: 40 εκατ. ευρώ. Αlpha: 30,5 εκατ. ευρώ. Μαρινάκης: 20,5 εκατ. ευρώ. Σαββίδης: 20 εκατ. ευρώ. Κυπριακή ITV CP: 15,5 εκατ. ευρώ. ΑΝΤ1: 13,5 εκατ. ευρώ. Star: 8 εκατ. ευρώ. 
Αδεια δεύτερη: 
Η δημοπρασία της δεύτερης άδειας έγινε την Τετάρτη και κράτησε 20 ώρες. 
Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν 78 γύροι. 
Στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Χρήστος Καλογρίτσας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. 
Νικητής αναδείχθηκε ο κ. Καλογρίτσας με 52,6 εκατ. ευρώ. 
Οι υπόλοιπες προσφορές: Μαρινάκης: 46,2 εκατ. ευρώ. Αlpha: 41,5 εκατ. ευρώ. ΑΝΤ1: 36,5 εκατ. ευρώ. Σαββίδης: 38,5 εκατ. ευρώ. Kυπριακή ITV CP: 18 εκατ. ευρώ. Star: 8 εκατ. ευρώ. ​
Τρίτη άδεια: 
Η δημοπρασία της τρίτης άδειας ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε ύστερα από 20 ώρες, στις 11:20 το πρωί της Πέμπτης. 
Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν 99 γύροι. 
Στον τελικό αναμετρήθηκαν η οικογένεια Κυριακού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. 
Νικητής αναδείχθηκε ο ΑΝΤ1 με 75,9 εκατ. ευρώ. 
Οι υπόλοιπες προσφορές: Μαρινάκης: 63,8 εκατ. ευρώ. Σαββίδης: 52 εκατ. ευρώ. Alpha: 46 εκατ. ευρώ. Κυπριακή ITV CP: 18 εκατ. ευρώ. Star: 10 εκατ. ευρώ ​
Τέταρτη άδεια: 
Η δημοπρασία ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ύστερα από 15 ώρες. 
Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν 117 γύροι. 
Στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τον Ιβάν Σαββίδη. 
Νικητής αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 73,9 εκατ. ευρώ. 
Οι υπόλοιπες προσφορές: Σαββίδης: 61,5 εκατ. ερώ. Αlpha: 61 εκατ.ευρώ. Κυπριακή ITV CP: 18 εκατ. ευρώ. Star: 13,5 εκατ.ευρώ.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ





ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR





πηγη
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.