Η Αθήνα δίνει στην Μόσχα τα κοιτάσματα λιγνίτη της Φλώρινας! - Μεγάλη συμφωνία στα «σκαριά»

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 140 ΕΚΑΤ. ΤΟΝΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η Αθήνα πρότεινε στην Μόσχα να επενδύσουν από κοινού 800 εκατομμύρια ευρώμέσω του κρατικού ενεργειακού γίγαντα της Gazprom για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη στην Βέβη κοντά στην Φλώρινα.


Μαζί με το κοίτασμα η Αθήνα προσφέρει και τον, 330 μεγαβάτ, λειτουργίας με λεγνίτη, ηλεκτροπαραγωγικό σταθμού της Φλώρινας, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ. 
Πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή κοντά στην πόλη της Βέβης στην περιοχή της Φλώρινας (στα σύνορα με την πΓΔΜ). Οι πρόσθετες ποσότητες λιγνίτη που θα εξορυχθούν θα διοχετευθούν στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος  «Φλώρινα».
Τα αποθέματα της περιοχής εκτιμούνται  περίπου σε 140 εκατομμύρια τόνους άνθρακα.
Το σχέδιο προτάθηκε από την ελληνική πλευρά για να λυθεί μια διαμάχη που έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1987 όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και την πρώτη συμφωνία φυσικού αερίου με την τότε «κόκκινη» υπερδύναμη.

Μετά την αποτυχία της χώρας να κατασκευάσει υποδομές φυσικού αερίου μέχρι το 1992 όπως αναφέρονταν ρητώς στην συμφωνία τότε Αθήνα και Μόσχα συμφώνησαν ότι ρωσικές εταιρείες θα κατασκεύαζαν ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα είχε ως καύσιμο τον λιγνίτη αντί για την αρχική σκέψη να λειτουργούσε με φυσικό αείο όπως επίσης και δύο υδροηλεκτικά εργοστάσια.
Η κατασκευή των υδροηλεκτικών σταθμών μπλοκαρίστηκε λόγω νομικών κωλυμμάτων που προέκυψαν για περιβλαλλοντικούς λόγους.
Έτσι λοιπόν η ρωσική Gazprom δικαιούνταν αποζημίωση ύψους $250 εκατομμυριών.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Arkady Dvorkovich, και ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Alexander Novak κατά την διάρκεια της επισκέψεώς τους δήλωσαν ότι η Αθήνα πρότεινε στην "Gazprom" να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων λιγνίτη. 
Έχει σχεδιαστεί οι επιπλέον ποσότητες λιγνίτη που θα προκύψουν από τηνεπένδυση ότι θα καταναλωθούν στον σταθμό της Φλώρινας. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι έχει 140 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη.
Η "Gazprom" εξετάζει την πρόταση αν και θα ήθελε να έχει περισσότερα ανταλλάγματα και θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι Ρώσοι απαιτούν   από την ελληνική πλευρά να  διευθετηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και τριάντα  χρόνια από την ελλιπή εκτέλεση της  διακυβερνητικής συμφωνίας της Ελλάδος με τη τότε Σοβιετική Ένωση το μακρινό 1987 για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
Η Ρωσία θέλει να επενδύσει στην βόρεια Ελλάδα όπου και έχει εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια ειδικά τώρα που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι των αγωγών του φυσικού αερίου.
Αν και ο λιγνίτης δεν ήταν στα άμεσα ενδιαφέροντα των Ρώσων μπορεί όμως να τους επιτρέψει μια εύκολη διείσδυση σε μια πλειοψηφικά φιλική και ομόδοξη κοινωνία όπως είναι η ελληνική.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYRShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.