Διογκώνονται οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία - Όλο και περισσότεροι εκτός ρύθμισης χρεών


Όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι βγαίνουν εκτός ρυθμίσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των χρεών την στιγμή που το ΔΝΤ βάζει «φρένο» στα σενάρια ακατάσχετου λογαριασμού και παγώματος ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Η διαρροή οφειλετών που εξυπηρετούν τις δόσεις τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ΟΑΕΕ ο αριθμός των ασφαλισμένων που χάνουν τις ρυθμίσεις παρουσιάζει σταδιακά αυξητική πορεία με αποτέλεσμα τα χρέη να διογκώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και το έλλειμμα του ΙΚΑ, το οποίο προς αναζήτηση εσόδων για την αποπληρωμή των συντάξεων θα προχωρήσουν στην απόφαση να ανοίξει ο «κουμπαράς» των επόμενων γενεών δηλαδή του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ν. 4321/2015), τον Ιούλιο βρίσκονταν 55.190 οφειλέτες, ενώ ένα μήνα αργότερα υποχώρησαν στους 53.602. Οι απολεσθείσες ρυθμίσεις τον Ιούλιο ήταν 1.143, για να προστεθούν άλλες 1.597 τον Αύγουστο. 
Έτσι, το σύνολο των οφειλών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση υποχώρησε από 1,36 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, στο 1,29 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιούλιο βγήκαν εκτός οφειλές ύψους 32 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 54,3 εκατ. ευρώ οφειλών βρέθηκαν εκτός ρύθμισης τον Αύγουστο. Από τον Μάρτιο του 2015 που ξεκίνησε να τρέχει η συγκεκριμένη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τον Αύγουστο του 2016 είχαν εξοφληθεί 480, 69 εκατ. ευρώ οφειλών, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα καταστεί εφικτό να εισπραχθούν άλλα 82 εκατ. ευρώ.
Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων έχουν βγει οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις του. 
Ο διοικητής του Οργανισμού, Δημήτρης Τσακίρης,  σε πρόσφατες δηλώσεις του αποκάλυψε ότιτο 63% πληρώνει κανονικά τις εισφορές του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το 37% δυσκολεύεται να πληρώσει, ενώ από τους 105.000 ασφαλισμένους που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων, γύρω στις 50.000 έχουν απενταχθεί και οι υπόλοιποι είναι ενεργοί και πληρώνουν τις εισφορές τους.
Τα  χρέη προς τον ΟΑΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν μέχρι τον Ιούνιο του 2016,  ανέρχονται σε 11 δις  ευρώ,  εκ των οποίων τα 2,7 δις ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Το σύνολο των ενεργών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στις περίπου 698.000, εκ των οποίων κατά μέσο το 63% καταβάλλει κανονικά τις τρέχουσες διμηνιαίες εισφορές του (περίπου 442.600 άτομα). Στο προαναφερθέν νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι διακοπέντες με οφειλές στο Ταμείο υπόχρεοι, οι οποίοι εκτιμώνται στις 241.400 άτομα.
Από τα υπόλοιπα 8,3 δις ευρώ χρεών, σε διακανονισμό εντάχθηκαν 2,6 δις ευρώ, το 1 δις ευρώ  βγήκε εκτός, μόλις 48,9 εκ. ευρώ εξοφλήθηκαν, άλλα 146 εκ. ευρώ εισπράχθηκαν ως δόσεις και πλέον, ανεξόφλητες παραμένουν οφειλές ενταγμένες σε ρύθμιση, της τάξης του 1,13 δις ευρώ.
Πορεία ρυθμίσεων στον ΟΑΕΕ:
  • Εξοφλημένες: 9.775, με εισπράξεις της τάξεως των 48,9 εκ. ευρώ.
  • Ανεξόφλητες ενεργές ρυθμίσεις: 111.534, ύψους 1,13 δις ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί 124,4 εκ. ευρώ.
  • Απολεσθείσες ρυθμίσεις: 67.863 οφειλέτες έχουν χάσει ρυθμίσεις ύψους 1,0 δις ευρώ, εκ των οποίων 22,9 εκ. έχουν εισπραχθεί.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYRShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.