«Κουρεύονται» τα επόμενα τρία χρόνια «κόκκινα» δάνεια ύψους 12 δισ.ευρώ

ΑΦΟΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Mια καλή είδηση που αναμένεται να δώσει μεγάλες «ανάσες» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έρχεται από τις τράπεζες καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» ύψους 10 - 12 δισ. ευρώ δανείων στα προσεχή τρία χρόνια.


Πρόκειται για μια ενέργεια που ίσως βγάλει από τα όρια της απόγνωσης χιλιάδες πολίτες αλλά και ίσως προσδώσει μια κάποια ρευστότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.
Το «κούρεμα» θα γίνει στο πλαίσιο ρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% έως τα τέλη του 2019.
Όπως αναφέρει η Ευγενία Τζώρτζη στην «Καθημερινή» ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων έχει τεθεί από τον SSM και μεταφράζεται σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος της τριετίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις εποπτικές αρχές, η μείωση θα προέλθει ως εξής:
• Περί τα 15 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις και αποπληρωμές δανείων.
• Περί τα 10 - 12 δισ. ευρώ από «κούρεμα» και διαγραφές δανείων.
• Περίπου 8 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds.
• Περίπου 5 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς ακινήτων.
Η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ συνιστά απαρέγκλιτη δέσμευση που θα πρέπει να τηρήσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με μικρές μόνο ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τους επιμέρους στόχους που τίθενται, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει κάθε εργαλείο, είτε αυτό είναι ρύθμιση, «κούρεμα», πώληση ή ρευστοποίηση.
Το «κούρεμα» και οι πωλήσεις σε funds θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για το ξεκαθάρισμα των καταναλωτικών δανείων που είναι «κόκκινα» σε ποσοστό 55%. 
Γενναίες διαγραφές θα υπάρξουν ωστόσο και σε δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων, αλλά να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά και μπορούν να εξυγιανθούν. 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρώτη πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου ή το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα αφορά χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση άνω των δύο ετών και η τράπεζα έχει κάνει συνολικές προβλέψεις κοντά στο 100%.
Στεγαστικά
Στα στεγαστικά δάνεια που φέρουν πολύ μικρότερες προβλέψεις από 30% έως 40%, οι τράπεζες θα είναι φειδωλές σε «κουρέματα», αλλά όχι ανένδοτες. Το «κούρεμα», όπου χρειαστεί, θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με την προϋπόθεση της αποδεδειγμένης αδυναμίας του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή της οφειλής του. Πρόσθετη προϋπόθεση είναι φυσικά να μη διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι και η οικογενειακή κατάσταση, με στόχο οι διαγραφές να γίνουν στοχευμένα, χωρίς να διακυβευθεί το αίσθημα δικαιοσύνης για τους συνεπείς δανειολήπτες. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πλήρως ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος απαριθμεί όλες τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Μεταξύ αυτών η μεταβίβαση του ακινήτου από τον ίδιο τον δανειολήπτη, η μεταβίβαση από την τράπεζα και αποπληρωμή της οφειλής σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη κ.ά.
Το ύψος των προβλέψεων είναι καθοριστικό μέγεθος που κρίνει και τη ζημία που θα υποστεί μια τράπεζα σε περίπτωση πώλησης δανείων, στον βαθμό που ένα δάνειο με πρόβλεψη π.χ. 50% εάν πωληθεί σε τιμή κάτω του 50%, σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να γράψει ισόποση ζημία τη διαφορά από την τιμή πώλησης και την πρόβλεψη. Ετσι εάν ένα δάνειο 100 ευρώ έχει πρόβλεψη 50 ευρώ και πωληθεί στα 5, σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να γράψει ζημία άλλα 45. Οι προβλέψεις που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 55 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το μισό χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» ανοιγμάτων. Με δεδομένο το ύψος των προβλέψεων, οι πωλήσεις θα επιδιωχθεί να γίνουν με φειδώ και η μείωση των «κόκκινων» δανείων να γίνει με ρυθμίσεις και διαγραφές.
5.000 φάκελοι για πλειστηριασμούς
Σε πλήρη ενεργοποίηση μπαίνει και το εργαλείο των πλειστηριασμών, που είχαν «παγώσει» για περίπου οκτώ χρόνια, εμπεδώνοντας κλίμα ατιμωρησίας. 
Οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμους τους πρώτους 5.000 φακέλους δανείων από τους οποίους θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Με βάση την εικόνα που μεταφέρουν, περίπου ένας στους πέντε από αυτούς που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, αποφεύγει δηλαδή να ρυθμίσει το δάνειό του, παρά το γεγονός ότι μπορεί να πληρώσει το σύνολο ή μέρος της δόσης που του αναλογεί. 
Οπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες, δεν πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή τα μικρά ακίνητα οικογενειών που δεν έχουν μεγάλη ή άλλη περιουσία. 
Οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα αφορούν μεγάλα ακίνητα που βαρύνονται με υψηλά δάνεια και θα επιδιωχθεί να λειτουργήσει ως «μαστίγιο» για τους κακοπληρωτές.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.