Στήριξη από το Βερολίνο στον υπόδικο πλαστογράφο Α.Γεωργίου της ΕΛΣΤΑT: «Η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο»

FAZ: «ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ»

της Μαρίνας Νικολάκη
Για ακόμη μια φορά οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί υποστηρίζουν τον «χασάπη» των μνημονίων πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τον άνθρωπο που έσυρε με τις στημένες στατιστικές του για το χρέος την Ελλάδα στο μνημόνιο.


Οι αμετανόητοι δανειστές μας συνεχίζουν τις προσπάθειες να «κουκουλώσουν» το έγκλημα ενάντια στην ελληνική οικονομία που οργάνωσαν και εξετέλεσε ο Αντρέας Γεωργίου.
Πριν λίγες μέρες και οι Financial Times ανέφεραν πως οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» είναι μέρος μιας γενικευμένης εκστρατείας της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δις. ευρώ.
Στο ίδιο κλίμα τονίζαν και τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ζήτησε την εις βάθος διερεύνηση του «πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να επισπευσθούν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο».
Τώρα έρχεται και ένα εκτενές δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Μια δίκη για το θεαθήναι εναντίον του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας», η οποία κάνει λόγο για μια- στην ουσία- πολιτική δίκη με στόχο την ανεύρεση ενόχου για την κρίση.
Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στον υπότιτλο αναφέρεται «Η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση των τελευταίων ετών και τώρα η εισαγγελία κινεί τις διαδικασίες κατά του Ανδρέα Γεωργίου (…)».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα οδεύει προς μια πολιτική δίκη που αφορά στη δημοσιοποίηση των καταστροφικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2009. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κινδυνεύει με έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Οι διεθνείς πιστωτές των Ελλήνων, από την πλευρά τους, κινδυνεύουν να χάσουν μια αξιόπιστη στατιστική βάση για την αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας».
Όπως σημειώνει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση η εφημερίδα, «η λαϊκίστικη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει απροκάλυπτα πόσο πολύ εργάζεται στην κατεύθυνση της συστηματικής κατάληψης θέσεων ισχύος στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης που ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση».
«Τραγικό πρόσωπο σε αυτό το ελληνικό δράμα»(!), συνεχίζει η FAZ, «ο Ανδρέας Γεωργίου, ένας έλληνας οικονομολόγος ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά σπούδασε και σταδιοδρόμησε μέχρι το 2010 στις ΗΠΑ. Όταν ο Γεωργίου ορίστηκε τον Αύγουστο του 2010 επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ξένο σώμα στην οικογενειοκρατία της αθηναϊκής πολιτικής και στον βούρκο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Γι΄ αυτό και πολλοί εχθροί έχουν τώρα κατά νου την εκδίκηση. Ο Γεωργίου όμως επελέγη ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο στη θέση του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, επειδή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος».
«Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη».
Σε συνέντευξη στους Financial Times ο τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και, κατά το παρελθόν, αξιωματούχος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, αναφέρεται στην παραπομπή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, μιλώντας ανοιχτά για όλη την εξέλιξη της υπόθεσής του μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της δίωξής του «πολύ ανησυχητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
«Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στους FT από το σπίτι του στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γεωργίου αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση στην υιοθέτηση των στατιστικών προτύπων της Ε.Ε., καθώς μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ πρότειναν να οριστικοποιηθεί το χρέος του 2009 κατά παράβαση των κανονισμών της Eurostat. Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου αργότερα μέσα στη χρονιά αντιμετωπίζοντας την κατηγορία πως έμπαινε παράνομα στον υπολογιστή εργασίας του κ. Γεωργίου.
«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί ακόμα ότι αν η απόφαση βγει εις βάρος του, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό...» λέει στην εφημερίδα.
Φόβος για τους στατιστικολόγους παγκοσμίως
Οι FT αναφέρουν πως «η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».
Την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τους Financial Times, ο Pali Lehohla, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη Γεωργίου ως ένα «βάναυσο πλήγμα, το οποίο μετατρέπει την στατιστική σε μια υψηλού κινδύνου επιλογή καριέρας».

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.