Βρέθηκε γαλαξίας «φάντασμα» που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σκοτεινή ύλη (φωτό)

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν γαλαξία «φάντασμα» - περίπου με την ίδια μάζα του δικού μας γαλαξία, αλλά είναι φτιαγμένος εξ’όλοκλήρου από σκοτεινή ύλη.


Ο γαλαξίας Dragonfly 44 είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένος από σκοτεινή ύλη, το μυστήριο υλικό που αποτελεί το 27% του σύμπαντος. Παρόλο που ο γαλαξίας αυτός είναι σχετικά κοντά με το δικό μας είναι τόσο σκοτεινός που οι επιστήμονες αγνοούσαν την ύπαρξή του.
Αλλά, τελικά, εντοπίσθηκε πέρυσι. Ανήκει στο σύμπλεγμα γαλαξιών που ονομάζεται Coma, περίπου 330 εκ. έτη φωτός μακριά από την γη.
Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερο τα χαρακτηριστικά του γαλαξία, βρήκαν ότι δεν επρόκειτο μόνο για μια απλή ομάδα αστεριών, αλλά αντ’ αυτού βρήκαν ένα «φάντασμα» φτιαγμένο από σκοτεινή ύλη. Παρόλο που έχει την ίδια μάζα με τον δικό μας γαλαξία, μόνο το ένα εκατοστό του ενός τοις εκατό είναι φτιαγμένο από την «κανονική ύλη», όπως τα αστέρια, η σκόνη και τα αέρια που μας περιβάλλουν.
Με άλλα λόγια, είναι 99.99 % φτιαγμένο από μαύρη ύλη και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι είναι, πως εμφανίσθηκε ή πως μπορεί ένας τέτοιος γαλαξίας να έρθει σε ύπαρξη. Το Dragonfly 44 έχει και αυτό μερικά κανονικά αστέρια, αλλά ο γαλαξίας μας έχει 100 φορές περισσότερα αστέρια από αυτόν.
Οι αστρονόμοι βρήκαν τον περιέργο γαλαξία κοιτώντας την κίνηση  των αστεριών του γαλαξία.
Ο καθηγητής Piete van Dokkum, ένα μέλος της ομάδας από το Yale University στης ΗΠΑ, δήλωσε: «Οι κινήσεις των αστεριών σου λένε πόσο πολύ ύλη υπάρχει, Δεν νοιάζονται για τι είδους ύλη είναι εκεί, απλά σου δείχνουν ότι είναι εκεί».
«Στον γαλαξία Dragonfly, τα αστέρια κινούνται πολύ γρήγορα, αρά υπάρχει μια τεράστια ασυμφωνία.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει κάτι που να παρέχει την βαρύτητα που χρειάζεται για να διατηρείται ενωμένος ο γαλαξίας. Αλλά η μάζα που φυσιολογικά θα παρείχε κάτι τέτοιο απλά δεν είναι εκεί.
Ο καθηγητής Roberto Abraham, από το πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία ιδέα πως γαλαξίες σαν το Dragonfly 44 μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.»
Η σκοτεινή ύλη παραμένει πιθανόν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.
Ενώ οι επιστήμονες ξέρουν ότι πρέπει να υπάρχει – οι υπολογισμοί που δείχνουν την συνεισφορά της στην «αρχιτεκτονική» του σύμπαντος απαιτεί την ύπαρξή της – δεν την έχουμε δει ποτέ στην πραγματικότητα, και προσπάθειες για να το κάνουμε έχουν αποτύχει.
Μόνο το 5 % τοις εκατό της ανταλλάξιμης μάζας και ενέργειας του σύμπαντος είναι φτιαγμένη από το είδος της κανονικής ύλης που μπορούμε να δούμε και να ακουμπήσουμε. Η σκοτεινή ύλη αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου.
Παρόλο που η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 27 τοις εκατό του σύμπαντος, δεν αντανακλά το φως και δεν μπορούμε να την δούμε και κανένα τρόπο μέχρι στιγμής.
 Ένα, άλλο κομμάτι του σύμπαντος, ακόμα μεγαλύτερο, αποτελείται από κάτι ακόμα πιο περίπλοκο. Η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί το 68% του σύμπαντος, και αποτελεί ένα είδος αντι-βαρυτικής δύναμης που χωρίζει του γαλαξίες όλο και πιο γρήγορα.


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.