«Καυτός» και ο Σεπτέμβριος με μειώσεις των επικουρικών έως 38%- Τί θα γίνει με το ΕΚΑΣ

ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

της Μαρίνας Νικολάκη
Δεν έχουν προλάβει να πάρουν ανάσα οι συνταξιούχοι από τα απανωτά χτυπήματα που ξεκίνησαν απο τις αρχές του καλοκαιριού και θα συνεχιστούν έως και τον Οκτώβριο όπου θα βλέπουν διαρκώς μειωμένα τα χρήματα που έπαιρναν έως τώρα. Αναλυτικά, μέχρι και 38% θα δουν μειωμένες τον Σεπτέμβριο τις επικουρικές τους συντάξεις λόγω του δεύτερου κύματος επανυπολογισμού πάνω από 800.000 συνταξιούχοι.


Ο πρώτος γύρος, τον Αύγουστο, είχε φέρει μειώσεις σε περίπου 66.900 συντάξεις από τις 320.000 που επανυπολογίστηκαν.
Στην πληρωμή του Σεπτεμβρίου θα έχουν υπολογιστεί με βάση τον νέο τρόπο που προβλέπει το ασφαλιστικό του Γιώργου Κατρούγκαλου πάνω από 805.000 συντάξεις.
Στις πληρωμές του Οκτωβρίου, δε, αναμένεται νέο σοκ στα ΑΤΜ για τους δικαιούχους καθώς τότε στις μειώσεις θα προστεθεί και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών αφού ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου και ήδη, σχεδιάζεται η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο-Δεκέμβριο).
Ο νέος συντελεστής βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός διαφέρει από ταμείο σε ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών πέφτει κατα 40%-50%. Οι μοναδικοί που γλιτώνουν είναι όσοι εισπράττουν από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω από κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Στο μεταξύ, να ξαναπάρουν το ΕΚΑΣ περιμένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το επίδομα επειδή το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπέρασε τα 11.000 ευρώ, όπως και οι συνταξιούχοι με αναπηρία 80% και άνω, αλλά η επιστροφή του αποδεικνύεται πιο δύσκολη στην πράξη απ' όσο φαινόταν.
Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει διάταξη που προβλέπει την επαναχορήγησή του ως «έκτακτη οικονομική ενίσχυση», μέτρο που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου και ψηφίστηκε στα τέλη του μήνα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή του, που ήταν για την 1η Αυγούστου.
Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται τα Ταμεία να είναι οι φορείς που θα ξαναδώσουν το ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους καθώς και σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για να πληρώνουν τα Ταμεία κάθε μήνα αυτή την έκτακτη ενίσχυση δεν έχει ακόμα βρεθεί. Δηλαδή έχει βρεθεί ο τρόπος αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την επιστροφή του ΕΚΑΣ.
Η δαπάνη εκτιμάται πως θα υπερβεί τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να βρεθεί από άλλες πηγές, δηλαδή άλλες περικοπές. Στον τομέα αυτό μια λύση που εξετάζεται είναι αντί για μείωση των δικαιούχων μέσα από αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια το 2017, 2018 και 2019, να γίνει μείωση του ίδιου του ΕΚΑΣ από το 2017 ώστε να παίρνουν τα ίδια άτομα το επίδομα αλλά να το λαμβάνουν περίπου μισό από όσα παίρνουν σήμερα.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.