Χείρα φιλίας προς τη Μόσχα από τον Γ.Στόλτενμπεργκ αλλά το NATO θα ... ενισχύσει τα σύνορά του

Χείρα φιλίας του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα έστειλε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δηλώνοντας ότι η Συμμαχία δεν αποσκοπεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Επανέλαβε όμως ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση των δυνάμεων της στα ανατολικά.


«Στην Βαρσοβία θα συμφωνήσουμε στην επαύξηση της παρουσίας μας στα ανατολικά μας σύνορα, σε Εσθονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Πολωνία, αναπτύσσοντας πολυεθνικά τάγματα σε κάθε μία από αυτές τις χώρες», δήλωσε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.
«Καθιστούμε σαφές ότι επίθεση σε ένα σύμμαχο, θα τύχει απάντησης από το σύνολο της Συμμαχίας»πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε τον Καναδά, την Γερμανία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να ηγηθούν αυτών των ταγμάτων, ενώ ο κ. Στόλτενμπεργκ στην συνέχεια ευχαρίστησε την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής που φιλοξενούν στο έδαφός τους αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρουμανική Ταξιαρχία θα εξελιχθεί σε πολυεθνική Ταξιαρχία προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στα νοτιοανατολικά του.
Πρόσθεσε, ότι θα ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ απέναντι στις υβριδικές επιθέσεις, στις κυβερνοεπιθέσεις και στις πυραυλικές απειλές έξωθεν των ορίων της Συμμαχίας.
«Οτιδήποτε πράττουμε είναι αμυντικής φύσης, διέπεται από διαφάνεια και είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Η θέση μας είναι σαφής: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει σύγκρουση, δεν επιθυμούμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ιστορία και οφείλει να παραμείνει ιστορία» ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ρωσία, προκειμένου να καταστούν σαφείς οι σκοποί μας, να αποσαφηνιστούν οι παρεξηγήσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος στρατιωτικού επεισοδίου ή «ατυχήματος» που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας μας και αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, γι' αυτό και ο βιώσιμος διάλογος είναι ουσιαστικός» επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι για την διατήρηση της «ασφάλειας των εθνών μας» δεν είναι αρκετή η διατήρηση της αμυντικής ικανότητας του ΝΑΤΟ, αλλά απαιτείται η συμβολή της Συμμαχίας, ώστε «οι εταίροι μας να καταστούν ισχυρότεροι».
«Το δεύτερο σημαντικό στην Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία είναι η ανάπτυξη της ασφάλειας πέραν των συνόρων μας» είπε, προσθέτοντας στην συνέχεια πως «θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική να αντιμετωπίσουν την αστάθεια, να καταστήσουν ασφαλείς τις χώρες τους και να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία».


Ανέφερε ότι ένα από τα καλύτερα όπλα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού είναι η εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από «τις επιχειρήσεις του στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν».
«Κρατάμε την δέσμευσή μας να εκπαιδεύσουμε δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καθώς και στην ύπαρξη χρηματοδοτικού πακέτου για την βιωσιμότητά τους με χρονικό ορίζοντα το 2020» πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να συμμετέχουν στην διεθνή συμμαχία εναντίον του ISIS.
Έκανε λόγο για ανταλλαγή πληροφοριών που συλλέγουν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη AWACS με την διεθνή συμμαχία, για εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών στο Ιράκ, και για συνέχιση της στήριξης στην Ιορδανία και την Τυνησία.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε την ετοιμότητα της Συμμαχίας να συνδράμει την Λιβύη.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι η Συμμαχία παραμένει στις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της στα ανατολικά, Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, προκειμένου να συνδράμει αυτές τις χώρες «να αντισταθούν στις εξωτερικές πιέσεις και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις».
Αναφερόμενος στο Brexit, είπε ότι αυτό δεν θα αλλάξει τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ. Είπε ότι στην Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας η σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ θα αναβαθμιστεί έναντι των νέων προκλήσεων, στις οποίες συμπεριέλαβε την «ναυτική ασφάλεια», πλευρές της οποίας «πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Κεντρική Μεσόγειο, όπως ήδη έχουμε πράξει στο Αιγαίο».
Ανέφερε ότι αυτό το έτος αναμένεται αύξηση κατά 3% των αμυντικών δαπανών εκ μέρους των ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «για σχεδόν 70 χρόνια το ΝΑΤΟ εξασφάλισε την ειρήνη στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά, μαζί του αλλάζουμε και εμείς»και κατέληξε τονίζοντας πως «εκείνο που δεν θα αλλάξει είναι τα θεμέλια της συμμαχίας μας μεταξύ Ευρώπης και Β. Αμερικής.
Δεν θα αλλάξει η απόφασή μας να υπερασπίζεται ο ένας τον άλλο, η απόφασή μας να μοιραζόμαστε κοινές αξίες και η απόφασή μας να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια για τις μέλλουσες γενεές».
πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ
 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.