Πώς η οικονομική κρίση οδήγησε σε πτώχευση την Jet Oil και σε αυτοκτονία τον Κυριάκο Μαμιδάκη

ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
Σοκ έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας η αυτοκτονία του ιδρυτή της Jet Oil, Κυριάκου Μαμιδάκη, προφανώς μην αντέχοντας την οικονομική ασφυξία στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία του, κάτι που είχε διαφανεί και με την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει. Ο ιατροδικαστής που ανέλαβε την έρευνα επιβεβαίωσε το προφανές, ότι δηλαδή επρόκειτο για αυτοκτονία.


Τον 84χρονο ιδρυτή της Jet Oil και πάλαι ποτέ ισχυρό οικονομικό παράγοντα του τόπου, βρήκε νεκρό μέσα στην βίλα του στο Διόνυσο Αττικής, ο Φιλιππινέζος οικιακός βοηθός του, ο οποίος και ειδοποίησε αμέσως τον γαμπρό του εκλιπόντος, ο οποίος διαμένει στο ίδιο οίκημα της οδού Αχιλλέως. Ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίον είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν ο αδελφός και στενός συνεργάτης του, Νίκος. 
Οι αστυνομικοί που έφθασαν άμεσα στην οδό Αχιλλέως όπου και βρίσκεται το πατρικό της οικογένειας Μαμιδάκη, διαπίστωσαν πως ο 84χρονος ιδρυτής της εταιρείας πετρελαιοειδών έφερε τραύμα από όπλο στην κροταφική χώρα, ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο ο αυτόχειρας κατείχε νόμιμα. Στο σημείο έσπευσε και ο ιατροδικαστής βάρδιας, οποίος από την νεκροψία που πραγματοποίησε αποφάνθηκε πως πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση αυτοκτονίας.
Το πόσο αποφασισμένος να αυτοκτονήσει ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης αποδεικνύει το γεγονός ότι πριν τοποθετήσει την κάννη του περιστρόφου του στον κρόταφό του, είχε πυροβολήσει μία φορά, ώστε να ελέγξει τη λειτουργία του όπλου. Κατ' αυτόν τον τρόπο ερμηνεύεται η σφαίρα που βρέθηκε σφηνωμένη στον τοίχο του γραφείου του. 
Παράλληλα οι ειδικοί των εργαστηρίων τις ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι επίσης έφθασαν στην οδό Αχιλλέως στην περιοχή του Διονύσου, διαπίστωσαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του Κ. Μαμιδάκη, κάτι που δείχνει πως ο ίδιος πυροδότησε την σφαίρα από την θαλάμη του πιστολιού του.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο, χωρίς να προκύψει εξωγενής παράγων στο εσωτερικό της βίλας και κατά συνέπεια διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ξεκάθαρη αυτοκτονία, με κίνητρο ίσως την οικονομική δυσπραγία στην οποία είχε περιέλθει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία της οικογένειας Μαμιδάκη.
Από ό,τι φαίνεται ο Κυριάκος Μαμιδάκης δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση Mamidoil-Jetoil. Η δραματική πτώση στην κατανάλωση καυσίμων λόγω της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς και η εχθρική κρατική πολιτική ενάντια στις εταιρείες πετρελαιοειδών με την υπερφορολόγηση των καυσίμων ήταν οι βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην κατάρρευση, την επιχειρηματική αλλά και την προσωπική του Κυριάκου Μαμιδάκη. 
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, στις 9 Ιουνίου είχε υποβληθεί αίτημα υπαγωγής της Jetoil στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, όμως ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε κατορθώσει να θωρακίσει προσωρινά την εταιρεία του από τους πιστωτές, ενώ έως την ύστατη στιγμή κατέβαλε προσπάθειες να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων του.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση για το άρθρο 99, τα χρέη της Jetoil αγγίζουν τα 320 εκατ. ευρώ. Και ενώ ειδικοί στον τομέα των καυσίμων αναφέρουν ότι ο Μαμιδάκης ήταν ανέκαθεν ένας επιχειρηματίας που δεν φοβόταν τον υψηλό δανεισμό, επισημαίνεται επίσης πως η αισιοδοξία του ότι η Jetoil θα μπορούσε να ανακάμψει προσέκρουσε στην κρατική πολιτική που κατ' ουσίαν στραγγαλίζει την κατανάλωση. 
Τον περασμένο Ιούνιο η κίνηση στην αγορά καυσίμων παρουσίασε πτώση-ρεκόρ, περίπου 14%. Το γεγονός αυτό μαρτυρά την γενικότερη ψυχολογία του κοινού που αποφεύγει μετακινήσεις, ταξίδια, εκδρομές κ.ο.κ. Ο περιορισμός της κατανάλωσης, όμως, συναρτάται επίσης και με την αιματηρή φορολόγηση των καυσίμων, εξαιτίας της οποίας συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους των επαγγελματιών του κλάδου.
Η Jetοil, κυρίως χάρη στην τολμηρή επιχειρηματική νοοτροπία του Κυριάκου Μαμιδάκη, είχε αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα με σχεδόν 600 πρατήρια, ενώ κατείχε επίσης σημαντικό μερίδιο στη βαλκανική αγορά καυσίμων. Κυρίως την τελευταία διετία και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Κυριάκου Μαμιδάκη, η Jetoil ακολουθούσε τροχιά συρρίκνωσης, με αλλεπάλληλες απώλειες πρατηρίων, αρχής γενομένης από τη Νότια Ελλάδα. Αυτό είχε βαρύ ηθικό αντίκτυπο, εφόσον η οικογένεια Μαμιδάκη παρέμενε ανέκαθεν ταυτισμένη με την Κρήτη. 
πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ
 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.