Ε.Τσακαλώτος: "Σταδιακή άρση των capital controls και ολική μόνο όταν αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις"

Ο ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Τα capital controls θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2017 και θα αρθούν όταν αλλάξει το οικονομικό κλίμα και αυξηθούν οι ξαταθέσεις που ακόμα και τώρα βαίνουν μειούμενες στις ελληνικές τράπεζες.


Αυτά τα είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ με αφορμή τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα που από “όχι” μετατράπηκε σε “ναι”, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι τα τέλη του χρόνου να ενταχθεί στο “κατοχικό Ταμείο”, το λεγόμενο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.
Τη δημόσια περιουσία θα την διαχειρίζονται Βερολίνο και Βρυξελλες, όπως ελέγχουν και τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που επίσης παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος.
Συγκεκριμένα για το θέμα των capital controls ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι “είμαστε σε μια διαδικασία που σταδιακά θα περιορίζονται”. Απέφυγε να πει πότε θα τελειώσουν όμως. “Μην ψάχνετε σε μία στιγμή να μην υπάρχουν πια” είπε και πρόσθεσε πώς “για να αρθούν θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες”.
Την άλλη εβδομάδα θα φέρει ρύθμιση για απρόσκοπτη κίνηση κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό για επένδυση στη χώρα μας. Στην ερώτηση μάλιστα γιατί τελικά δεν ήρθησαν τα capital controls έξι μήνες μετά την επιβολή τους, όπως αρχικά έλεγαν στην κυβέρνηση, επέρριψε την ευθύνη στους οικονομικούς συντάκτες “που έλεγαν πως δεν κλείνει η αξιολόγηση” με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος να φέρει τα λεφτά του πίσω στις τράπεζες.


Για τους φόρους, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τρία νέα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και συμπλήρωσε πώς μόνο αν πάει καλά η είσπραξη των νέων φόρων, μπορεί να υπάρξουν σκέψεις για κάποιες φοροελαφρύνσεις.
Αλλά και τότε πάλι, οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες, γιατί πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. “Δεν θέλω να μας ψηφίσουν για μειώσεις φόρων, αλλά γιατί με τα λεφτά αυτά θα γίνουν καλά πράγματα στην Παιδεία και την Υγεία” είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις κατά τον κ. Τσακαλώτο “καμία νέα αποκρατικοποίηση δεν θα γίνει, παρά μόνον μεταφορά επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας”. Στο πλαίσιο αυτό όμως είπε ότι μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο η ΔΕΗ ή και οι εταιρίες ύδρευσης. “Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ίσως είναι καλύτερα κάποιες επιχειρήσεις να μεταφερθούν εκεί, αν έτσι γίνουν ευκολότερα τα μέτρα αναδιάρθρωσης που χρειάζονται οι ΔΕΚΟ, αντί να βρίσκονται στον άμεσο έλεγχο των υπουργείων” είπε.
Και έφτασε στο θέμα των τραπεζών παραδεχόμενος ότι απαξιώθηκαν, αλλά το απέδωσε σε δηλώσεις των θεσμών πως η ανακεφαλαιοποίηση τους θα χρειαζόταν 25 δισ. ευρώ για να γίνει. “Έτσι οι επενδυτές πίστεψαν πως οι μετοχές τους δεν θα είχαν αξία και τις πούλησαν, αλλά αποδείχθηκε πως χρειαστήκαμε μόνο 5-6 δισ. τελικά” υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και αναφέρθηκε στο θέμα της διοίκησης των τραπεζών.
“Δεχθήκαμε μια συμφωνία γιατί πιεζόμασταν να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση πριν μπει το 2016”, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν ζητήσει από τους δανειστές να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία αυτή. 
Τέλος, για το κόστος της διαπραγμάτευσης τόνισε πώς "δεν είναι 100 δισ. ευρώ, αλλά πολύ λιγότερα", όπως είπαν οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Κλάους Ρέγκλινγκ και στάθηκε μόνον στο ύψος του δανείου των 86 δισ. από τον ESM, για να πει πως ένα μέρος είναι ανακύκλωση παλαιού χρέους και ένα άλλο μέρος “είναι χρέος που χρησιμοποιείται να πληρωθεί ένα άλλο χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές”.
Με λίγα λόγια ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε “μαύρα μαντάτα” για την ελληνική οικονομία τη στιγμή που ο Αλέξη Τσίπρας από την Κίνα μιλάει για ανάπτυξη και λέει, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη πώς τα δύσκολα είναι πίσω μας. Φαίνεται όμως πώς τα δύσκολα έρχονται και έχουν να κάνουν με τη δεύτερη αξιολόγηση.
πηγη


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ
 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.