ΕΝΦΙΑ: Γιατί αυξήθηκε φέτος ο φόρος ακινήτων - Ερωτήσεις και απαντήσεις

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Αναλυτικές οδηγίες για τον φετινό ΕΝΦΙ, με βάση τις ερωτήσεις που έκαναν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν «φουσκωμένους» λογαριασμούς, δίνει η επιστημονική ομάδα του Taxheaven.


Ο λογιστής – φοροτεχνικός, Κ. Γραβιάς αναφέρει ότι έχουν γίνει πολλές ερωτήσεις το τελευταίο διάστημα από όλους σχεδόν τους πελάτες ή από τους συγγενείς και τους φίλους μας που αφορούν στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και στα ποσά του φόρου που έχουν βεβαιωθεί μέσω αυτού.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του φοροτεχνικού, όσοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο φόρο το κάνουν διότι:
Α. ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων
 Το τελικό ποσό του εκκαθαριστικού σας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι γιατί ισχύει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:
►  Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.
► Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων (σημ. η αξία των αγροτεμαχίων δεν λαμβάνεται υπόψη για το συμπληρωματικό φόρο).
► Δεν ισχύει από φέτος πλέον η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Β. ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομικών προσώπων
 Το τελικό ποσό του εκκαθαριστικού της εταιρείας σας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι γιατί ισχύει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:
► Αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 ‰ στο 5,5 ‰, ενώ για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο ίδιος συντελεστής αυξήθηκε από 2,5 ‰ στο 3,5‰.
► Δεν ισχύει η απαλλαγή του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1‰ (ένα τοις χιλίοις) για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.
► Δεν ισχύει από φέτος πλέον η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
► Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.

πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ
 phgh ΠΗΓΗ πηγη
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.