Aναδιαμόρφωση στρατηγικής


Nετανιάχου-Αναστασιάδης σε παλαιότερη συνάντηση.
Τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία έχουν αντίκτυπο και στα δικά μας εθνικά θέματα. Και πρωτίστως στη διαχείριση του Κυπριακού, καθώς μεγάλο τμήμα της νήσου συνεχίζει να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Ακριβώς γι’ αυτό, Τουρκία και Κύπρος καθίστανται συγκοινωνούντα δοχεία. Συνεπώς, τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία και αυτά που μελλοντικά θα συμβούν, αφορούν άμεσα και τον Ελληνισμό.
Τα γεγονότα μπορεί να είναι απρόβλεπτα, όπως και ήταν η απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής του Ερντογάν αλλά και το «ερντογανικό αντιπραξικόπημα» που ακολούθησε, με τις χιλιάδες συλλήψεις, φυλακίσεις και διώξεις αντιφρονούντων.
Φαινόμενα που μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα συναντά κανείς. Σε σημείο που πολλοί να υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες από το «μεταπραξικόπημα» του Τούρκου Προέδρου, είναι χειρότερες και από το αν επικρατούσαν οι στρατιωτικοί…
Και για μας, λοιπόν, οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πιθανό να αποβούν επικίνδυνες. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συγκυρίες που να καθιστούν ευκολότερη την προώθηση λύσεων στα εθνικά μας θέματα.
Γι’ αυτό και χρειάζονται προσεκτικές αναλύσεις και ορθές εκτιμήσεις, ώστε να γίνει μια αναδιαμόρφωση στρατηγικής.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Αρα δεν είναι σε θέση να πάρει σημαντικές αποφάσεις σε θέματα που είναι και γι’ αυτήν μεγάλης στρατηγικής σημασίας και για τα οποία έχει μάλιστα χαράξει κόκκινες γραμμές.
Για το Κυπριακό, η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει επιβράδυνση. Πάει, δηλαδή, περίπατο η διακηρυγμένη θέση όλων των εμπλεκομένων για λύση εντός του 2016.
Οσο κι αν προχωρούν ικανοποιητικά οι συνομιλίες του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι σχεδόν «τα βρήκαν» στην τελευταία συνάντησή τους για τις τρεις εξουσίες -εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική- και συμφώνησαν όπως από την επομένη αγγίξουν τις πτυχές αγκάθια, του εδαφικού-προσφυγικού και της ασφάλειας-εγγυήσεων.
Ακόμη και αν υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα δύσκολα θέματα θα χρειαστεί η λήψη απόφασης από την Τουρκία και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα γιατί οι προτεραιότητες της χώρας έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες δραματικά.
Ακόμη, δεν γνωρίζουμε αν η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η «κάθαρση» που κήρυξε ο Ερντογάν ισχύουν και θα μεταφερθούν και στα κατεχόμενα όπου βρίσκονται 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες αλλά είναι πολύ πιθανό να περάσουν εκεί και κάποιοι από τους διωκόμενους από το τουρκικό καθεστώς.
Δεν γνωρίζουμε επίσης πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε ενδεχόμενες πιέσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού ώστε να απομακρυνθούν οι Τουρκοκύπριοι από τον εναγκαλισμό μιας ισλαμικής και αυταρχικής Τουρκίας.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και στα κατεχόμενα «σκληροπυρηνικοί» Τουρκοκύπριοι οι οποίοι ζητούν και πιέζουν για δημιουργία ξεχωριστού κράτους ή ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία.
Συνεπώς, η πορεία που θα ακολουθηθεί είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις εξελίξεις που θα επισυμβούν στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει χάσει ερείσματα διεθνώς και σημαντικά κράτη και κέντρα αποφάσεων, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία και το Ισραήλ, δεν τον εμπιστεύονται πλέον.
Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται ευκαιρίες για αναβάθμιση των δικών μας σχέσεων με αυτές τις χώρες, που επιζητούν και θέλουν πραγματικούς συμμάχους στη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται άλλωστε και η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να επισκεφθεί το Ισραήλ για μια σε βάθος συζήτηση των εξελίξεων με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Κάτι ανάλογο επιβάλλεται να πράξει και η Ελλάδα.
πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

 ΠΗΓΗ πηγη
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.