Ν.Κοτζιάς για τις προκλήσεις της Αλβανίας: «Τουρκικός ''δάκτυλος'' πίσω από το πανό για την ''Τσαμουριά'' στο EURO» (φωτό & βίντεο)

«ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ»της Μαρίνας Νικολάκη

Για εμπλοκή της Τουρκίας πίσω από την ανακίνηση υποτιθέμενου θέματος «Τσαμουριάς» από την αλβανική πλευρά έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε το Σάββατο όταν Αλβανοί εθνικιστές ανήρτησαν πανό με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι ένοχη για το έγκλημα της... γενοκτονίας 100.000 τσάμηδων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.«Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα», ανέφερε το πανό, που ανέβασαν Αλβανοί, σε μία προκλητική κίνηση, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Ελβετία το Σάββατο.
Σε συνέντευξή του ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε γιατί έχει ξαναφουντώσει ο αλβανικός εθνικισμός.
«Εθνικιστικές δυνάμεις και δυνάμεις που προσπάθησαν να επηρεάσουν την αλβανική πολιτική δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες που είμαστε σε διάλογο με την Αλβανία. Η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει περιοριστεί εδώ και καιρό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και άφησε έναν βαρύ υπαινιγμό ότι ενδεομένως υπάρχει τουρκικός δάκτυλος πίσω από τους ισχυρισμούς περί κλοπής των περιουσιών που είχαν Τσάμηδες στην Ήπειρο.
«Πράττουμε πολύ καλά που δεν γινόμαστε μέρος του προβλήματος ανάμεσα σ' αυτές τις δύο ηγεσίες» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστο και το προκλητικά προβοκατόρικο περιεχόμενο του πανό, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος δήθεν διέπραξε γενοκτονία σε βάρος 100.000 τσάμηδων.
«Οι τσάμηδες ήταν 18.000. Ακόμη κι αν είμασταν τόσο κακοί, 100.000 δεν υπήρχε τέτοιος αριθμός» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Δεν υπήρξε γενοκτονία των τσάμηδων. Οι τσάμηδες λειτούργησαν σαν δοσίλογοι και εγκληματίες πολέμου που συνεργάστηκαν με τους ναζί. Αποχώρησαν από την Ελλάδα γιατί τα δικαστήρια θα τους καταδίκαζαν σε θάνατο».
«Στο τσάμικο έχουμε ήδη δικαστικές αποφάσεις που επέτρεψαν την κατάργηση περιουσιών από τους εγκληματίες του πολέμου» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς και επέρριψε ευθύνες στους Γάλλους διοργανωτές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για το πώς επέτραψαν να περάσει το πανό μέσα στο γήπεδο όπου έγινε ο αγώνας Ελβετίας-Αλβανίαςενώ σημείωσε ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως.
Σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο θέμα των τσάμηδων λέγοντας: «Τι μου λέει εμένα η κατάσταση; Ότι η Αλβανία δεν είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας με τον τρόπο που ήταν προηγούμενα και ιδιαίτερα διότι οι ηγέτες του μουσουλμανικού θρησκεύματος στην Αλβανία, είναι πολύ θυμωμένοι για τις διώξεις του Γκιουλέν, διότι οι Γκιουλενιστές είναι πολύ κοντά τους, διότι τα σχολεία τα μη χριστιανικά αλλά τα μουσουλμανικά που πάει η ελίτ της Αλβανίας, είναι σχολεία που τα χρηματοδοτεί αυτό το Κίνημα, που ο κ. Ερντογάν το κατηγόρησε και το ανήγαγε νομικά σε τρομοκρατική Οργάνωση».
Και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Ερώτημα: υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Αλβανία, που θα ήθελαν να χαλάσουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει η Ελλάδα την Αλβανία ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή; Δεν μπορώ να σας εξηγήσω παραπάνω, είστε έξυπνος άνθρωπος. Ασφαλώς, υπάρχουν. Ερώτημα: εάν υπάρχουν και μας δημιουργούν πρόβλημα, εγώ τι πρέπει να κάνω; Να φροντίσω να λύσω το πρόβλημα ή να θεωρώ ότι η λύση είναι το πρόβλημα; Η απάντησή μου είναι ότι εγώ τα προβλήματα οφείλω να επιδιώκω, να προσπαθώ και αν μπορώ να καταφέρνω να τα λύνω και όχι να λέω ότι «η λύση είναι το πρόβλημα». Απόδειξη: ο κ. Ράμα σε εμένα και μπροστά ήταν δέκα άτομα, πέντε και πέντε από κάθε αντιπροσωπεία και οι πρακτικογράφοι, σε εμένα δεν έθεσε ούτε μια στιγμή το θέμα του Τσάμικου, αλλά πολύ πιο σοβαρό –αυτό ήταν την Τρίτη που μας πέρασε- είναι τι έγινε τη Δευτέρα. Το κύριο πρόβλημα του Τσάμικου είναι ότι υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις που επικαλούνται ότι υπάρχει κάποια αλβανική τσαμουριά στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα λέγοντας:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ο τύποις πιο αρμόδιος απ' όλους, δημοσίως, τέσσερις φορές, δυο φορές στη συνέντευξη Τύπου και δυο φορές στην ομιλία που κάναμε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, δήλωσε ότι θέμα τσαμουριάς δεν υπάρχει, διότι η Αλβανία είναι μέρος της Συνθήκης του Ελσίνκι, αναγνωρίζει τα σύνορα όπως υπογράφτηκαν στη Συνθήκη του Ελσίνκι, είναι ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό και καταγγέλλει και καταδικάζει όλους αυτούς που μιλάνε για τσαμουριά. Και σας ρωτάω εγώ τώρα: το άνοιξαν το ζήτημα της τσαμουριάς κάποιοι. Ποιο είναι πιο σωστό; Να κάνω εγώ την απελπισμένη κοπελίτσα που δεν με κοιτάει στα μάτια ο απελπισμένος νεαρός, ή να πάω στην Αλβανία και να οδηγήσω την Αλβανία να πάρει αποστάσεις από αυτά;
Το ότι ο Υπουργός Εξωτερικών λέει «δεν υπάρχει ζήτημα τσαμουριάς» είναι υποχώρηση ή κέρδος για την ελληνική εξωτερική πολιτική; Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι είναι κέρδος. Και στη συνέντευξη Τύπου και στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων υπήρχαν δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες και ορισμένες από αυτές κάλυπταν την επίσκεψή μου στη συνέντευξη Τύπου και στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, απ' ευθείας και μπόρεσε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, να μιλήσει επί 2,5 ώρες με ολόκληρο το αλβανικό κοινό, που ήθελε και είχε χρόνο να δει την τηλεόραση. Και εκεί είπαμε τις πραγματικές μας θέσεις και όσον αφορά το τσάμικο. Ποιες είναι οι πραγματικές μας θέσεις όσον αφορά το τσάμικο; Προσέξτε, υπάρχουν οι τσάμηδες, οι δοσίλογοι, οι προδότες, που έχουν καταδικαστεί, Έλληνες παλιοί πολίτες, και σηκώθηκαν και έφυγαν στην Αλβανία. Αυτούς τους καταδικάζουμε, είναι εγκληματίες πολέμου και το είπα τουλάχιστον δέκα φορές στην Αλβανία. Αλλά τι κάνουν αυτοί; Η Αλβανία έχει ένα πληθυσμό 200.000 ανθρώπων, ο οποίος το 1611-1630 εξισλαμίστηκε βιαίως και είναι τώρα μουσουλμάνοι τσάμηδες. Αυτοί οι μουσουλμάνοι τσάμηδες δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα, δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα. Γεννήθηκαν στην Αλβανία, έζησαν στην Αλβανία, πεθαίνουν εκεί, μεγαλώνουν και γεννιούνται τα παιδιά τους τα εγγόνια τους και τα λοιπά. Οι προδότες Έλληνες δηλωσίες τσάμηδες προσπαθούν να πουν στους τσάμηδες που δεν έχουν πατήσει πόδι ποτέ στην Ελλάδα, ότι «και εσάς κατηγορεί η ελληνική πολιτεία».
Για να γίνει από ένα πρόβλημα 2.000 ανθρώπων, σε πρόβλημα 200.000 και μετά αυτές οι 200.000 να πουν στην Αλβανία «αυτό είναι το πρόβλημά σας». Η επίσκεψή μου και οι δηλώσεις πρέπει να πω του πολύ αξιόλογου φίλου μου Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ξεκαθάρισαν το πεδίο ότι η Αλβανία δεν πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα τσάμικο, ότι οι Αλβανοί πολίτες δεν είναι τσάμηδες, η πλειοψηφία τους. Ότι οι τσάμηδες Αλβανοί που δεν έκαναν ποτέ ούτε μια στιγμή στην Ελλάδα, δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτίζονται με τους προδότες δηλωσίες συνεργάτες των Ναζί τσάμηδες. Η διαφοροποίηση αυτή είναι και δημοκρατική και εθνικά αναγκαία, προκειμένου ένα θέμα που αφορά ένα περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, να μην επεκταθεί και γίνει ένα θέμα που να ταυτίζεται με αυτά τα 3-5 εκατομμύρια των Αλβανών της Αλβανίας, αλλά και των άλλων περιοχών που ζουν Αλβανοί».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς έχει καλέσει τους πρέσβεις της Αλβανίας και της Γαλλίας τη Δευτέρα προκειμένου να τους επιδώσει αυστηρό διάβημα ενώ αυστηρή επιστολή θα επιδοθεί στην έδρα της UEFA από το υπουργείο Εξωτερικών και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απατώντας στην θρασύτατη πρόκληση των Αλβανών στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας που ανέδειξε το pronews.gr, δήλωσε τα εξής:
«H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.
Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ
 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

πηγη
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.