Βρυξέλλες: Σιωπή και αγωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Αισιοδοξία από ΜοσκοβισίΜπορεί οι υπογραφές ανάμεσα στη Lamda Development και το Ελληνικό Δημόσιο να βρίσκονται στη φάση της αναμονής των επίσημων ανακοινώσεων, προκειμένου να κλείσει και τυπικά η εκκρεμότητα αυτή, ωστόσο στις Βρυξέλλες το τοπίο παραμένει «θολό» αναφορικά με την εκπλήρωση των ανοιχτών προαπαιτουμένων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες στα κοινοβούλια έξι χωρών της ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, το τοπίο που διαμορφώνεται είναι από τη μεριά η σιωπή από τις Βρυξέλλες και η αγωνία για την αξιολόγηση και από την άλλη η αισιοδοξία, όπως φάνηκε από τον Μοσκοβισί, ο οποίος σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το 95% των προαπαιτούμενων».
Όπως δηλώνουν πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ολοκλήρωσης των λεπτομερειών αυτή τη στιγμή, καθώς παραμένουν ανοιχτά μέτωπα.
Νωρίτερα, κοινοτικές πηγές είχαν δηλώσει πως δεν είναι ενήμερες για οποιαδήποτε ολοκλήρωση των διεργασιών και τόνισαν πως οι εργασίες συνεχίζονται.
Καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης είχαν τονίσει χθες, μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group, ότι η Ελλάδα θα έχει 24 ώρες για να καλύψει τις διαφορές που έχουν προκύψει, έτσι ώστε η Επιτροπή να κάνει εισήγηση στα κράτη-μέλη και να ξεκινήσουν οι διεργασίες στα κοινοβούλια της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:
- ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό
- μεταφορά του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ)
Αυτές οι δύο εκκρεμότητες πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα.
Επιπλέον, μπαίνουν και νέες απαιτήσεις:
- νομοθέτηση διαβίβασης προσωπικών φορολογικών στοιχείων ανά ΑΦΜ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς την ΕΛΣΤΑΤ
- επανεξέταση του νόμου με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών.
Υπάρχει, επίσης, και μία σειρά από άλλες εκκρεμότητες, που πιθανώς να μετατεθούν το Σεπτέμβριο, σαν προαπαιτούμενα για τη β' δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για:
- την αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές,
- τη  μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ως μέρος του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Μοσκοβισί: Οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το 95% των προαπαιτούμενων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων τον Μάιο, ωστόσο απέμεναν ορισμένα θέματα προς διευθέτηση πριν την εκταμίευση δόσεων ύψους 10,3 δισεκ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚ στο Στρασβούργο.
«Είμαι βέβαιος ότι η Αθήνα θα αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν από το Eurogroup για να οριστικοποιήσει τα λιγοστά θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοικτά», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί και ανέφερε πως η εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και να γίνει εντός του μήνα.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως ένας από τους όρους είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στην επόμενη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο την 16η Ιουνίου. 
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.