Να περάσει ο αγωγός φ.α. στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζήτησε ο Μ.Νετανιάχου - «Να λυθεί το Κυπριακό» ζήτησε ο Ν.Αναστασιάδης

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ


του Βασίλη Καπούλα
Άσχημα είναι τα νέα για την Ελλάδα καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως με την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι εφικτός πλέον ο αγωγός φυσικού αερίου να περάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Βέβαια σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη έδωσε τη σαφή διαβεβαίωση ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο δεν θα επηρεαστούν με οποιοδήποτε τρόπο λόγω της συμφωνίας Τελ Αβίβ- Άγκυρας αλλά...


Επιπλέον ο Μ.Νετανιάχου τόνισε πως πλέον θα δημιουργηθούν νέες αγορές  όπως αυτές της Αιγύπου και της Τουρκίας μέσω της οικονομικής συνεργασίας στο πεδίο του φυσικού αερίου το οποίο έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για το Ισραήλ όπως τόνισε. Για τα σημεία της συμφωνίας ενημέρωσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τ.Κέρι.
«H oμαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία επιτρέπει στο Ισραήλ να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου.
H Iσραηλινή κυβέρνηση βλέπει άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο με την Τουρκία.
Τουρκία και Ισραήλ αναμένεται να ανταλλάξουν ξανά πρέσβεις μετά από έξι χρόνια ρήξης.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι Τουρκία και Ισραήλ φτάσανε σε συμφωνία τα κύρια σημεία της οποίας είναι:
-Ο τερματισμός των αγωγών εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών.
-Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας θα συνεχιστεί.
-Το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Τουρκία να εμπλακεί σε ανθρωπιστικά σχέδια στη Γάζα στον τομέα της αφαλάτωσης και του ηλεκτρισμού. Αυτό θα γίνει σε ευθυγράμμιση βέβαια με τα θέματα ασφαλείας του Ισραήλ.
-Η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποτρέψει οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ.
-Η Τουρκία θα βοηθήσει το Ισραήλ να μπει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στο οποίο είναι μέλος ειδικά στο ΝΑΤΟ.
-Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεσμεύτηκε να πείσει τη Χαμάς να επιστραφούν οι αγνοούμενοι ισραηλινοί στρατιώτες και οι πολίτες που έχουν απαχθεί.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αποκάλυψε ότι έγινε επικοινωνία Αναστασιάδη-Νετανιάχου λίγες ημέρες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολέα.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία, και πάλι με πρωτοβουλία του κ. Νετανιάχου, μετά την επίσημη εξαγγελία της συμφωνίας και τόνισε ότι «οι άριστες σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις».
Σε ερώτηση, αν στη συμφωνία περιλαμβάνονται και θέματα ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης είπε επί λέξει,«νομίζω κάτι θα περιέχει».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «προϋπόθεση είναι η σύνδεση του κοιτάσματος Λεβιάθαν με αγωγό της Τουρκίας, να γίνει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που εξυπακούει επίλυση του Κυπριακού».


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ
 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyrπηγη
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.