Ανάγκη εθνικής κυριαρχίας


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατά μείζονα λόγο το κυπριακό καθώς και οι πολιτικές αλλαγές στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου επηρεάζουν το μεταναστευτικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι ένα από τα θέματα της έκθεσης για τη πολιτική εθνική άμυνα. Ειδικότερα επισημαίνεται:


-Δεν έχει μεταβληθεί όμως ακόμη τίποτε το ουσιώδες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατά μείζονα λόγο στο Κυπριακό που εξακολουθεί να είναι ένα κραυγαλέο διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος της επικράτειας ενός ανεξάρτητου κράτους – μέλους της ευρωπαϊκής ένωσης και της ζώνης του ευρώ. Η ιδιαίτερη πάντως αναφορά πρέπει να γίνει στη συμφωνία οροθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κράτους του Ισραήλ, οριοθέτηση που συνδέεται με τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και κυρίως φυσικού αερίου.
– Οι πολιτικές αλλαγές που συντελούνται σε χώρες τις Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (όπως η Αίγυπτος, Λιβύη και η Τυνησία) ανεξάρτητα από την έκθεσή τους είναι προφανές ότι επηρεάζουν άμεσα τα συμφραζόμενα του Μεσανατολικού ζητήματος, τη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, την κοινωνική πολιτική και ιδεολογική αυτοσυνειδησία του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου και τις συνθήκες ασφαλείας μιας ευρύτατης ευαίσθητης περιοχής που έχει προφανές ενδιαφέρον για την Ελλάδα (μεταναστευτικό).
– Τέλος ορισμένες περιοχές στη πρώην Σοβιετική Ένωση ταλανίζονται ακόμη από τις ιστορικά ανοικτές συγκρούσεις που οξύνθηκαν λόγω του πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας στην Οσετία.
– Η έννοια της εθνικής άμυνας έχει πλέον ενταχθεί στην ευρύτερη έννοια της εθνικής ασφάλειας με την έννοια της εξωτερικής ασφάλειας και κατά τρόπο ανάλογο προς το φάσμα που καταλαμβάνει η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας στους κόλπους της ΕΕ και η αντίληψη περί ασφάλειας στους κόλπους μιας κατ΄εξοχήν αμυντικής συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ.
– Η εθνική ισχύς δηλαδή ο όγκος που το αποτύπωμα της διεθνούς υπόστασης και δράσης κάθε εθνικού κράτους αποκτά έντονα πολυμετρικό χαρακτήρα που υπερβαίνει κατά πολύ τη στρατιωτική ισχύ η οποία είναι βεβαίως πάντοτε μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος της εθνικής ισχύος. Η εθνική ισχύς εξαρτάται από την κοινωνική συνοχή, το εθνικό φρόνημα, την κοινωνική νοοτροπία, το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ενεργό και αξιόπιστη συμμετοχή στους διεθνείς και περιφερειακούς θεσμούς, τη συγκρότηση και άσκηση ολοκληρωμένης και ενεργού εξωτερικής πολιτικής και πολιτική ασφαλείας και άμυνας, την ενεργό συμμετοχή στις διεθνείς αποστολές, τη σχέση καλής γειτονίας, την επίλυση ή έστω την εξομάλυνση τυχόν περιφερειακών προβλημάτων και άλλους συναφείς παράγοντες. Επιπλέον των παραμέτρων αυτών για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία έχει και η αξιοποίηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του απόδημου Ελληνισμού. Η γεωγραφική θέση κάθε χώρας είναι εξ αντικειμένου βασική παράμετρος – θετική ή αρνητική – της εθνικής ισχύος. Πλουτοπαραγωγικές πηγές, τουριστικοί προορισμοί, πολιτιστικά αποθέματα, διαδρομές ενεργειακών και άλλων δικτύων, στρατηγική θέση σε σχέση με χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες διαδρομές και κυρίως ομαλές ή διαταραγμένες σχέσεις γειτονίας είναι μερικά από τα στοιχεία που συναρτώνται φυσικό τω τρόπω, με τη γεωγραφική θέση μιας χώρας. Από την άποψη αυτή η γεωγραφική θέση σε άλλες περιπτώσεις λειτουργεί ως συντελεστής ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας και σε άλλες ως μόνιμη πηγή κινδύνων και προβλημάτων.
– Στη σημερινή εποχή πέρα από τα κράτη και τους διεθνείς διακρατικούς οργανισμούς νέες, συχνά άτυπες και ανεξέλεγκτες, οντότητες διεκδικούν κυρίαρχο ρόλο στους διεθνείς συσχετισμούς που αναπτύσσονται σε πεδία ιδιαίτερα κρίσιμα για την ασφάλεια των ιδίων των κρατών. Από την μια πλευρά αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους οι πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, νέες ευέλικτες διεθνείς χρηματοοικονομικές οντότητες, διεθνή μέσα ενημέρωσης, διεθνής Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διεθνείς πρωτοβουλίες στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, εντείνονται οι δραστηριότητες των διεθνών τρομοκρατικών δικτύων που διατηρούν ζωντανές τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές και των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος.
– Νέες αιτίες μαζικής και ανοργάνωτης μετακίνησης πληθυσμών, νέα μεταναστευτικά ρεύματα που συχνά συνδέονται όχι με πολέμους ή εσωτερικές πολιτικές καταστάσεις, αλλά με περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές καταστροφές, προσδίδουν νέες διαστάσεις στη στρατιωτική και αστυνομική φύλαξη των συνόρων και καθιστούν το μεταναστευτικό ζήτημα ασφάλειας αλλά ως ένα βαθμό και άμυνας. Το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα που η γεωγραφική της θέση την καθιστά εκ των πραγμάτων μία από τις βασικές πύλες εισόδου μη νομίμων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική προς την ΕΕ τόσο μέσω των χερσαίων όσο και μέσω των θαλασσίων συνόρων της.
– Η εθνική ακεραιότητα αφορά συνεπώς όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά όλες τις συνιστώσες της εθνικής ισχύος. Η ίδια η έννοια της εθνικής κυριαρχίας αποκτά πρακτικό νόημα, όταν το κυρίαρχο κράτος διατηρεί επαρκείς βαθμούς αυτοπροσδιορισμού στη διεθνή του δράση και στις διεθνείς του επιλογές, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει, με κυρίαρχο όμως τελικά κριτήριο την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και την τοποθέτησή του μέσα σε μία ολισθική και μακροπρόθεσμη ιστορική προοπτική. Από την άποψη αυτή η εθνική κυριαρχία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με την ικανότητα διαχείρισης των κάθε είδους κρίσεων, μικρών ή μεγάλων που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει κάθε κράτος.


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον KyrShare on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.