«Ένεση» αισιοδοξίας επιχειρεί ο Α.Τσίπρας: «Τα δύσκολα τελείωσαν» - Λέει την αλήθεια; (upd)

ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Την αισιοδόξία προσπάθησε να φέρει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ότι τα δύσκολα τελείωσαν και πλέον η χώρα θα βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη. Λέει όμως την αλήθεια; Είναι έτσι τα πράγματα;


Τον Ιούνιο, εκτιμούν, στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα εκταμιευτεί η δόση και για να το πεύχουν ετοιμάζουν με ταχύτατους ρυθμούς για να φέρουν στη Bουλή το νομοσχέδιο με το μηχανισμό και τα προαπαιτούμενα μέτρα. 
Κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επέμειναν ότι δεν υπάρχουν μέτρα στο μηχανισμό. «Είτε από έσοδα είτε από δαπάνες. Οταν δεν έχεις πιάσει τον στόχο τότε θα πάρεις μέτρα. Ο μηχανισμός γίνεται μόνο για διασφάλιση», τόνιζαν. 
Οσον αφορά στο θέμα του χρέους, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «ο οδικός χάρτης για το χρέος θα είναι αποτυπωμένος και θα έχει αυτοματισμό», ενώ προσέθεταν ότι από σήμερα πάνω σε αυτό το ζήτημα δουλεύουν και οι θεσμοί. 
Αναφερόμενοι στα όσα αποφασίστηκαν χθες, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσαν, τονίζοντας ότι το «μακροβούτι» θα δείξει, ενώ επέμεναν στους πανηγυρισμούς για το Eurogroup λέγοντας ότι ήταν επιτυχία «αλλά δεν πετάμε στα σύννεφα». 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για διάφορα νομοσχέδια που είχαν κολλήσει και τα οποία πρέπει να προχωρήσουν όπως το αναπτυξιακό και αυτό που αφορά στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, ενώ ξεκινά ήδη η σύνταξη του νομοσχεδίου με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο σχεδιάζουν να το φέρουν τις επόμενες 15 ημέρες, με κανονικές διαδικασίες, στη Βουλή, πριν το Eurogroup δηλαδή και θα τα έχει όλα,  μηχανισμό και προαπαιτούμενα (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).
«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά βρίσκει ισχυρή υποστήριξη από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν πια κατανοήσει ότι δικαιούται επιτέλους να γυρίσει σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο 24 ώρες μετά το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ειδήσεις είναι καλές όχι μόνο για την πορεία της χώρας αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.
Στο χθεσινό Eurogroup, , μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας. Μια αλλαγή η οποία συντελείται εδώ και καιρό και έχει να κάνει με την διεθνή θέση της χώρας. Με την ευρωπαϊκή πορεία της αλλά και με τους συμμάχους που έχουμε πλέον δίπλα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού, έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο τόπος δικαιούνται να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Αυτή η αλλαγή στάσης, αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν ήταν θείο δώρο, αλλά ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών μας προσπαθειών, των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών αλλά και των πολιτικών μας παρεμβάσεων, σε όλα τα επίπεδα, στις συνόδους κορυφής, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει και την Ευρώπη και έδωσε μια μάχη με ψυχραιμία με αποφασιστικότητα, προσοχή και επιδεξιότητα. Η προσπάθεια και η δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας είναι αξιέπαινη και αποδίδει σήμερα καρπούς.
Η απόφαση του Eurogroup, δικαιώνει τις πολύμηνες προσπάθειες και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις.
Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, εφαρμόσαμε τη συμφωνία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας».
Μετά τον Β' ΠΠ στην ίδια θέση βρίκσονταν και η Βρετανία η οποία είχε πλέον χρεοκοπήσει με αποτέλεσμα να χάσει τις αποικίες της την μία μετά την άλλη (όπως συνέβη και με την Γαλλία).
Τότε όταν τελείωσε ο πόλεμος οι Άγγλοι (η κυρίαρχη εθνότητα του Ηνωμένου Βασιλείου) έλεγαν: «Τα δύσκολα τελείωαν».
Όμως οι πληγές για να κλέισουν ήθελαν δεκαετίες (όπως και έγινε). 
Η πτώση της στερλίνας το 1976 έναντι του δολαρίου οδηγεί τη Βρετανία σε πολιτικοοικονομική κρίση και σε προσφυγή στο ΔΝΤ. Η κίνησή της να ζητήσει δάνειο από το ΔΝΤ προκαλεί έκπληξη στο διεθνές περιβάλλον και όμως ήταν γεγονός.
Η προσφυγή μάλιστα έγινε από κυβέρνηση των Εργατικών Η Αγγλία πληρώνει το βαρύ τίμημα με οδυνηρά κοινωνικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι και η Ελλάδα κατέφυγε στο ΔΝΤ κατόπιν αιτήματος μιας επίσης σοσιαλιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η Αργεντινή κατέφυγε στο ΔΝΤ επίσης με την σοσιαλιστική κυβέρνηση Μένεμ.
Η οικονομική κρίση του 76 έφερε την Μ.Θάτσερ στην εξουσία. Μια Θάτσερ που προχώρησε σε βαθιές τομές που οδήγησαν στην εξαθλίωση εκατομμύρια Βρετανούς. Στο Νιουκάσλ την δεκαετία του '80 η εικόνα ανθρώπων που ζεσταινόντουσαν γύρω από ένα βαρέλι καίγοντας ξύλα ήταν συχνή.
Ναι, στα μέσα του '90 η Βρετανία είχε ανακάμψει. Έκανε δηλαδή περίπου 45 χρόνια. Όλως τυχαίως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ περίπου το... 2060.
Φαίνεται πως η οικονομική υποταγή μιας χώρας για μισό αιώνα είναι standar procedure.
Συνεπώς ναι, τα δύσκολα τελείωσαν. Τώρα όμως αρχίζουν τα βάσανα....


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.