Μεταστροφή του γερμανικού Τύπου - FAZ: «Το Grexit δεν υπάρχει πια - Οι Γερμανοί αποθεώνουν την Ελλάδα»

ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μεταστροφή του γερμανικού Τύπου δέιχνει το άρθορ της FAZ το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά «Τα πράγματα φαίνονται ίδια με πέρυσι, στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι παίκτες, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι φλέρταραν με αυτό».Η μεταστροφή αυτή οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τελικώς οι δανειστές πήραν τα περισσότερα από αυτά που ζήτησαν. Ο δεύτερος είναι πολύ πιο άμεσος και αφορά το προσφυγικό. Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι θα «καούν» και αυτοί εάν δεν βοηθήσουν την Ελλάδα το μεταναστευτικό και συνειδητποίησαν ότι η χώρα πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα.
Οπότε θεωρείται αναμενόμενη η δήλωση της  κυβερνητικής εκπρόσωπου, Όλγας Γεροβασίλη «δεν φαίνεται να επίκειται ανασχηματισμός», κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ενώ αναφέρθηκε μονο στον εκλογικό νόμο. Είναι σαφές ότι πλέον η κυβέρνηση δεν νιώθει ότι δέχεται έξωθεν πιέσεις
Μια ματιά στην γερμανική αρθρογραφία δείχνει ότι πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες.
«Στο υπουργείο του κ. Σόϊμπλε ακούγονται διαφορετικοί τόνοι: Οι Ελληνες πράττουν το σωστό, σκέπτονται διαφορετικά, λέει μάλιστα κάποιος σκληρός επικριτής της Αθήνας, ο οποίος μιλάει σχεδόν με ενθουσιασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο» γράφει σε άρθρο του ο αναλυτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Τόμας Γκούτσκερ.
«Τελικά ο κίνδυνος για την συνοχή της Ευρώπης δεν προήλθε από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, από το αν θα διαλυθεί η ευρωζώνη και πιθανόν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προήλθε από έξω: από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι πέρασαν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου»
«Ο Τσίπρας έκανε ξεκάθαρο στο Νταβός τον Ιανουάριο ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο της δικής του χώρας, αλλά για μια παγκόσμια πρόκληση και ζήτησε την αλληλεγγύη των εταίρων του και ο Σόϊμπλε συμφώνησε. Είναι έτσι όπως τα είπε ο Τσίπρας: είναι ντροπή για την Ευρώπη αν την κάνουμε φρούριο».
«Ο Σόϊμπλε τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ και μιας συμμαχίας των προθύμων, η οποία να δεχθεί τους πρόσφυγες. Η όλη κατάσταση απαιτεί φυσικά την αλληλεγγύη με χώρες οι οποίες έχουν εξωτερικά σύνορα» 
«Ο Τσίπρας και ο Σόϊμπλε είχαν έρθει πολύ κοντά στο θέμα. Αυτό δεν οφειλόταν στην οικονομική πολιτική…, τον Ιανουάριο υπήρχε κάτι σημαντικότερο: όλοι σκέπτονταν πυρετωδώς πώς θα σταματήσει η ροή των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και πως θα μπορούσε να διευθετηθεί συντεταγμένα».
Και συνεχίζει: «Είναι πλέον Μάϊος και η Ευρώπη προς το παρόν τα κατάφερε. Η Ελλάδα άλλαξε την νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, κατασκεύασε κέντρα υποδοχής, εκσυγχρόνισε την προστασία των συνόρων, συνήψε συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά περιθώριο αναπνοής δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η οικονομική πολιτική επιστρέφει, εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα «της πρώτης αξιολόγησης», οι δανειστές πιέζουν για επιτάχυνση και τα περιθώρια στενεύουν : τον Ιούλιο η Αθήνα χρειάζεται φρέσκο χρήμα ώστε να μην επαναληφθούν οι (περυσινές) επικίνδυνες καταστάσεις».
«Τα πράγματα φαίνονται φυσικά ίδια με πέρυσι. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι παίκτες, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι φλέρταραν με αυτό. Τώρα αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα», είπε ο Σόιμπλε, και μάλιστα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Στο υπουργείο του επικρατούν διαφορετικοί τόνοι. Η προσφυγική κρίση πειθάρχησε τους Ελληνες. «Πράττουν το σωστό, δέχθηκαν βοήθεια, σκέπτονται διαφορετικά», λέει κάποιος σκληρός επικριτής της Αθήνας. Σχεδόν μιλάει με ενθουσιασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Είναι βέβαια μαρξιστής, σίγουρα, αλλά έχει πάντα καλά επιχειρήματα μπορεί να μπει στη θέση των άλλων και τηρεί τους κανόνες. Με άλλα λόγια: o Tσακαλώτος είναι το αντίθετο του Βαρουφάκη, του προκάτοχου του, ο οποίος έκανε πυρ και μανία τους υπουργούς Οικονομικών. Αλλά δεν έχουν αλλάξει μόνο οι Ελληνες», τονίζει ο Τόμας Γκούτσκερ.
«Οταν ο Κλάους Ρέγκλινκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μιλούσε πριν από έναν χρόνο με επενδυτές, δεν αναφερόταν μόνο στην οικονομική πολιτική. Ο Ρέγκλινγκ εφιστούσε την προσοχή στην γεωστρατηγική σημσία της Ελλάδας. Ορισμένοι τον περιγελούσαν ως «συμπονετικό άνθρωπο».
«Τώρα δεν χαμογελά πλέον κανείς. Μια διαπίστωση έχει επικρατήσει ακόμα και στον κόσμο της οικονομίας: δεν μπορεί να υπάρχει τάξη στην Ευρώπη με τον αποκλεισμό χωρών. Η τάξη πρέπει να επιτυγχάνεται από κοινού. Στο οικονομικό σύστημα, στα σύνορα. Υπάρχει μια έκφραση γι αυτό, ακούγεται λίγο παλαιομοδίτικη, αλλά εξακολουθεί να ισχύει: η Ευρώπη ως κοινότητα πεπρωμένου», συνεχίζει το άρθρο της FAZ.
«Φυσικά και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαμάχες, η προσφυγική κρίση έχει επιλυθεί τόσο λίγο, η Ελλάδα στέκεται μόνη στα πόδια της εξίσου λίγο. Αλλά η προθυμία του περασμένου καλοκαιριού να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό και μετά να κοιτάνε τι θα συμβεί, αυτή η προθυμία η οποία κυριαρχούσε στους οικονομολόγους και στους αντιπάλους του ευρώ (αλλά όχι και στον Σόιμπλε) δεν υφίσταται πλέον. Η Ευρώπη έγινε πιο σοβαρή, νηφάλια, εξυπνότερη», συμπεραίνει ο Τόμας Γκούτσκερ.
«Oταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οκονομικών (στις 9 Μαΐου) στις Βρυξέλλες…όλοι μετακινήθηκαν, ιδίως ο Σόιμπλε και έτσι σχεδιάστηκε τουλάχιστον μια λύση. Οι Ελληνες πρέπει σύμφωνα με αυτήν να δημιουργήσουν έναν αυτόματο διορθωτικό μηχανιμσό για την περίπτωση που θα μείνουν πίσω στο συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Αθήνα επιθυμεί να το επιτύχει με περικοπές του προϋπολογισμού και πρόσθετους φόρους. Οι Ευρωπαίοι δανειστές συλλαβίζουν από την πλευρά τους ακριβέστερα πώς θα καταστεί το ελληνικό χρέος ελέγξιμο. Υπάρχει γι αυτό μια εργαλειοθήκη: μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, μετάθεση της έναρξης εξόφλησης του χρέους, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποπληρωμής του», συνεχίζει η FAZ.
«Εναπόκειται τώρα στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν από αυτούς τους στόχους ένα πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τις 24 Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμο. «"Θα τα καταφέρουμε", λέγεται στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες». Παραμένει, όμως, ακόμα αβέβαιο αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει… Οι Ευρωπαίοι θα ξαλάφρωναν οικονομικά, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού, περισσότερο πρόκειται για πολιτικά συμφέροντα», και εντός της Γερμανίας όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της FAZ.
Επίσης, οι Ασιάτες και οι Νοτιοαμερικανοί του ΔΝΤ «παρακολουθούν με άγρυπνα μάτια την Ελλάδα: πρέπει και οι ίδιοι να εκπληρώσουν σκληρούς όρους του ΔΝΤ. Η πλειοψηφία των ψήφων όμως παραμένει στα χέρια των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων, αν υιοθετήσουν κοινή στάση. Και η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χάνει από τα μάτια της την γεωστρατηγική διάσταση. Για την Αμερική, η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική πτέρυγα, εκεί όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο. Ολα αυτά συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι, στο τέλος, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στον δανεισμό της Ελλάδας», καταλήγει ο Τόμας Γκούτσκερ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα όλως «τυχαίως» έχει πέσει ένα ρεσιτάλ αναβαθμίσεων ελληνικών οργανισμών.
Η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε equal-weight από underweight, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 7,2 ευρώ από τα 5,5 ευρώ, ανά μετοχή.
 
«Το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος των 5 σεντς ανά στήλη μας οδηγεί στο να αυξήσουμε τις προβλέψεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-21%, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε σημερινή έκθεσή της. Καθώς τώρα επιβαρύνεται περισσότερο η ίδια η εταιρία και όχι οι παίκτες αίρεται επίσης σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος αλλαγής της συμπεριφοράς των παικτών», επισημαίνει η έκθεση.
 
Η Morgan Stanley ανέφερε ότι τα επίπεδα αποτίμησης έχουν πλέον επανέλθει σε φυσιολογικές διακυμάνσεις ενώ τόνισε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις στην Ελλάδα είναι κάπως πιο ενθαρρυντικές.
«Οι οικονομολόγοι μας είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το 11% στο 7,4% τον τελευταίο χρόνο», τονίζεται στην έκθεση.
 
Ανάκαμψη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών βλέπει η ελβετική τράπεζα UBS, μετά τις ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της.
 
«Είμαστε πιο εποικοδομητικοί για τις ελληνικές τράπεζες και αναβαθμίζουμε σε «αγορά» τη μετοχή της Alpha Bank» ανέφερε η UBS σε σημερινό σημείωμά της.
 
«Το σημείο εκκίνησης είναι πολύ δύσκολο και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί, αλλά βλέπουμε μία ουσιαστική περίπτωση για επένδυση και οι αποτιμήσεις υποδηλώνουν προοπτική ανοδικής κίνησης», προσέθεσε η τράπεζα.
 
Η άποψη της UBS αντανακλά μία αντίστοιχη αισιόδοξη θέση για τις ελληνικές τράπεζες της Morgan Stanley, η οποία εκτίμησε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι δυνατό να αυξηθούν 90%, εάν η Ελλάδα και οι δανειστές της μπορέσουν να συμφωνήσουν για την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης από το πρόγραμμα στήριξης και την ελάφρυνση του χρέους.
 
Τίποτα απ'όλα αυτά δεν ήρθε τυχαία. Οι δανειστές πήραν ότι ήθελαν και τώρα θέλουν σταθερότητα και ηρεμία για να υπάρχει μια χώρα-διαχειριστής του προσφυγικού στην «πόρτα» της Ευρώπης


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.