ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: Πέντε κείμενα θα πέσουν στο τραπέζι – Δείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές


Στο τραπέζι του Εurogroup τη Δευτέρα θα υπάρχουν πέντε διαφορετικά κείμενα. Τα δύο αποτελούν παραλλαγές του μηχανισμού για τη λήψη των εφεδρικών μέτρων και τα άλλα τρία διαφορετικές εκδοχές της λύσης που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος της Ελλάδας. Αυτό, τουλάχιστον, λένε στο Star δύο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών.Τα δύο πρώτα κείμενα για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων διαφέρουν ως προς το εξής:
-το πρώτο μοιάζει πιο πολύ με μηχανισμός (στο γενικό του πλαίσιο), αλλά προβλέπεται να ενεργοποιείται “συχνότερα”. Για παράδειγμα αν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ανά μήνα ή ανά τρίμηνο δείχνουν ότι δεν έχουν επιτευχθεί στόχοι τότε θα ξεκινάει η εξοικονόμηση από μια σειρά κωδικών. Προβλέπεται μάλιστα ότι άλλη αντιμετώπιση θα έχει η μικρή απόκλιση (που θα αφήνεται να καλυφθεί χωρίς μέτρα) και άλλη η μεγάλη, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές, ή να υπάρχει συμφωνία επί των ποσοστών ενεργοποίησης. Η Κομισιόν προτείνει, κάθε παρέκκλιση κάτω του 0,5% του ΑΕΠ να μην διορθώνεται.
-το δεύτερο κείμενο είναι πιο περιγραφικό (μοιάζει με λίστα μέτρων) αλλά αφήνει στην κυβέρνηση μεγάλο περιθώριο να καθυστερήσει την ενεργοποίηση. Στην πράξη μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να ανοίξει πριν από την άνοιξη του 2017, με τα μέτρα να ενεργοποιούνται φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Το “πατρόν» για τις δύο εκδοχές του μηχανισμού είναι το αντεστραμμένο είδωλο του ήδη υπάρχοντος μηχανισμού ειδοποιήσεων για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στο λεγόμενο “ευρωπαϊκό εξάμηνο”, όπου οι προϋπολογισμοί ελέγχονται από την Κομισιόν και προτείνονται διορθωτικά μέτρα μια φορά το χρόνο. Η διαφορά είναι πως εδώ η διόρθωση θα προτείνεται εκ των υστέρων.
Η πρώτη πρόταση αποτελεί παραλλαγή με διορθώσεις της πρότασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στον Πιέρ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα. Η δεύτερη πρόταση έχει ετοιμαστεί πάνω στο σχέδιο της αρχικής ελληνικής πρότασης, μετά από συζήτηση στο Εuro working group.
H κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως προτιμά την πρώτη, που δεν είναι περιγραφική και δεν προϋποθέτει τη νομοθέτηση κάποιας λίστας, αλλά δεν συμφωνεί με τον άμεσο χαρακτήρα του ελέγχου και της επιβολής. Θα ήθελε ει δυνατόν, να μεταθέσει το επόμενο ραντεβού με την τρόικα σε ένα χρόνο.
 Οι προτάσεις για το χρέος
Σε σχέση με τις τρεις προτάσεις για το χρέος, καλά πληροφορημένες πηγές του Συμβουλίου έλεγαν στο STAR ότι αποτελούν τρεις παραλλαγές, μια εκτίμησης για τη πορεία του χρέους στο χρόνο στη βάση τριών πιθανών μακροοικονομικών σεναρίων σε σχέση με τα δημοσιονομικά, τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη και προβλέπουν:
– στην πρώτη εκδοχή, μεγάλη επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά μικρό βάθος εξομάλυνσης της πληρωμής των επομένων ετών,
– στην δεύτερη μικρή επέκταση της περιόδου χάριτος και βαθύτερη εξομάλυνση των πληρωμών, αλλά και πάλι όχι ως το τέλος της περιόδου ωρίμανσης των δανείων και
– στην τρίτη εκδοχή, διατήρηση της περιόδου χάριτος και εξομάλυνση όλων των δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στις εμπιστευτικές συζητήσεις τα στελέχη των Βρυξελλών δεν κάνουν καμία αναφορά στα επιτόκια. Αυτό συμβαίνει αφενός  γιατί δεν είναι δυνατόν να χάσει ο ESM από την ελληνική υπόθεση, αφετέρου διότι το θέμα αυτό αποτελεί γενικώς κόκκινο πανί για τα κράτη μέλη που δεν βλέπουν με τόσο καλό μάτι την ελληνική υπόθεση – μερικά από τα οποία έχουν περάσει στο παρελθόν από μνημόνια διάσωσης.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να πείσουν τα κράτη μέλη ότι το σχέδιο για το χρέος “πρέπει να ακουστεί τη Δευτέρα”, ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο και πολιτικό αντίβαρο στην κυβέρνηση Τσίπρα να δεχθεί τα μέτρα και να επιτευχθεί “staff level agreement”. H τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, θα κλείσουν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και το επόμενο eurogroup της 24ής Μαΐου θα δώσει στην Ελλάδα νομοθετικά προαπαιτούμενα και χρονοδιάγραμμα καταβολής της δόσης.
Τις ίδιες μέρες το ΔΝΤ θα πρέπει να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο και να προτείνει ένα νέο διετές πρόγραμμα για την Ελλάδα. Κοινοτικός αξιωματούχος είπε στο STAR ότι  “η λύση για το χρέος δεν είναι πυρηνική φυσική, τρία υπολογιστικά φύλλα του excel είναι” και πως “από εδώ και μέχρι την εκταμίευση πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή άσκηση εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών, κυβέρνησης, ΔΝΤ, κρατών μελών και νομοθετών”. Εξήγησε μάλιστα ότι “αν θέλει η κυβέρνηση στην Ελλάδα να κλείσει το θέμα, πρέπει να πάρει απλά την γενναία πολιτική απόφαση να το κάνει, ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της” και συμπλήρωσε: “όμως είναι λογικό οι δύσκολες αποφάσεις απαιτούν και την κατάλληλη κοινοβουλευτική προετοιμασία και γι’αυτό είναι σημαντικό το βράδυ της Δευτέρας να διαβαστεί (readout) το σχεδιάγραμμα για το χρέος, ακόμα και χωρίς όλες τις λεπτομέρειες”.

Πηγή: Star.gr
πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.