Κίνδυνος παράτασης της αξιολόγησης ως τον Ιούλιο και υπονόμευση της ελάφρυνσης χρέους - Πως επηρεάζει την Ελλάδα το Brexit

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΑ 321 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση προκαλούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και υπονομεύουν μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται ήδη στο... Θεό. Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και προσθέτουν, πέραν της οικονομικής ασφυξίας που προκαλείται και πάλι στην Ελλάδα, πώς το ελληνικό θέμα συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει αναδείξει το pronews.gr με παλαιότερο ρεπορτάζ του και το έχει ομολογήσει ο Πολ Τόμσεν κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τα άλλα στελέχη του ΔΝΤ που αποκάλυψαν τα Wikileaks. Ότι δηλαδή η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους προκειμένου να αποτραπεί ένα Brexit.
Oι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες τόσο λόγω της προσφυγικής κρίσης όσο και λόγω του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση”, σημειώνει στην ανάλυση της η Moody’s και προσθέτει πώς το βρετανικό δημοψήφισμα ενδέχεται να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, για μετά τον Ιούνιο.
Όσο όμως παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία δεν “κλείνει” τόσο η θέση της κυβέρνησης και της Ελλάδας δυσκολεύουν, τη στιγμή που το χρέος καλπάζει ήδη. Στα τέλη του 2015 είχε φτάσει τα 321 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 23,2% του χρέους (74,6 δισ.) είναι σε ομόλογα και σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, ενώ το υπόλοιπο (76,7% ή 246,633 δισ.) σε δάνεια (διακρατικά ή από τον μηχανισμό στήριξης).
Από το σύνολο του χρέους, το 23,2% είναι διαπραγματεύσιμο, ενώ το 69,1% είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.
Τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια των ομολόγων αυξάνονται, όπως επίσης και η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία που προβλέπονταν να αρχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη αντί ύφεσης αμέσως μετά την αξιολόγηση. Όσο δε περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο υπονομεύεται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά σε αυτό το ζήτημα προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλούνται από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, αλλά και του πακέτου των προληπτικών μέτρων που φέρονται να έχουν αποφασιστεί, απλά μένει ο τρόπος διαχείρισης του.
Ενδεικτική είναι και πάλι η ανάλυση της Moody’s που χαρακτηρίζει αρνητική πιστωτική εξέλιξη (credit negative) τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά ότι οι συζητήσεις Ελλάδας - πιστωτών μπορεί να διαρκέσουν έως τον Ιούλιο.
Η Moody’s προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις ενισχύουν τον κίνδυνο νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, πλήττοντας την εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με την ανάλυση, η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, κυρίως την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Βασικά εμπόδια για να κλείσει η συμφωνία είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το χρέος και για χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στη φορολογία και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι η χώρα μας χρειάζεται 7,5 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (5 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (2,5 δισ.) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Υπογραμμίζει επίσης η Moody’s ότι η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων στη Βουλή και είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ψήφιση των μέτρων για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στο φορολογικό. Σημειώνει, επίσης, ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να προσπαθήσει να επιβάλει νέες εκλογές.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.