Η συμφωνία με τους δανειστές αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο - Τι θα συμβεί μετά

Η ΝΔ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Mετά την συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές το πολιτικό σκηνικό «ηρέμησε» και δεν φαίνεται τίποτε να απειλεί τον βίο της τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο καθώς τότε τα λαϊκά στρώματα θα έχουν νιώσει στο «πετσί» τους, την ένταση (μέρους όχι όλων) των μέτρων που συμφωνήθηκαν να εφαρμοστούν.
 
Ακόμα και τότε όμως οι Έλληνες πολίτες θα αξιολογήσουν το αν θα έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή που να αυξάνει τις προσδοκίες τους για το μέλλον, ότι θα έρθουν επιτέλους όντως «καλύτερες ημέρες» για αυτούς.
 
Άλλωστε από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, θέμα το οποίο τελικά η κυβέρνηση κατάφερε να το βάλει την ατζέντα. Εάν λυθεί, τότε δίνεται ένα «σήμα» στις αγορές ότι η χώρα θα έχει σταθερότητα για όποιον θέλει να επενδύσει σε μακρόχρονη βάση.
 
Tρεις κινήσεις είναι αυτές που δείχνουν ότι οι τράπεζες οδεύουν προς κάποια ομαλότητα και σε σύντομη-μέχρι την Άνοιξη του 2017-άρση των capital controls που κυριολεκτικά  «εξαφάνισαν» την οικονομική δραστηριότητα και στοίχισαν τόσο πολύ στις ελληνικές επιχειρήσεις:   
 
Είναι η άρση των περιορισμών στο «νέο χρήμα», δηλαδή στο χρήμα που θα επιστρέψει από το εξωτερικό, τα στρώματα, τις τσέπες και τις θυρίδες πίσω στις τράπεζες ενισχύοντας το καταθετικό δυναμικό τους.   
 
Είναι η άμεση αύξηση του ορίου στις επιχειρηματικές συναλλαγές, πιθανότατα στις 50.000 ευρώ,οι οποίες θα απελευθερωθούν και δεν θα χρειάζονται εγκρίσεις, καθώς σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία για τη λήψη εγκρίσεων που διαρκεί κάποιες ημέρες επιβαρύνοντας το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες  
 
Και η επαναφορά του waiver, ήτοι της αποδοχής των ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο «ξεκλειδώνει» η πρόσφατη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και είχε "παγώσει" από τον Φεβρουάριο του 2015, μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία όταν είχε καταγγελθεί ως "μπαμπεσιά" από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα σε συνέντευξή του.
 
Εάν αυτές οι τρεις κινήσεις «βγουν» τότε η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα μπορεί να λάβει και άλλη περίοδο «χάριτος» από τον ελληνικό λαό που να της δώσει σταθερότητα και το 2017.
 
Αν αρθούν τα capital controls όντως μέχρι το 2017 τότε μπορεί να αντιστρέψει και το κλίμα και να μπορεί πάλι να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό ακόμα και δημοσκοπικά.  Τουλάχιστον να αντιστρέψει το άνοιγμα της «ψαλίδας» με την ΝΔ.
 
Η ΝΔ πάλι αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Καθώς είναι μια παράταξη η οποία πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις βάση του καταστατικού της και του... DNA της. Θα έπρεπε επομένως να τις κάνει η ίδια. Επίσης θα έπρεπε αυτή να κάνει τις επώδυνες εργασιακές αλλαγές επιπέδου «μεσαιωνικής γαλέρας» που και πάλι τις ταιριάζουν φυσιογνωμικά ως λάτρης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας, για να πετύχει το κλείσιο της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο.
 
Για το θεαθήναι αντιδρά, αλλά επί της ουσίας θα έπρεπε να κάνει ακριβώς τα ίδια.
 
Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα τα πετύχει, ενώ μια δεξιά θα αποτύγχανε. Το γιατί έχει να κάνει με δύο βασικές και ουσιώδεις διαφορές.
 
Ο δεξιός ψηφοφόρος είναι πάντοτε υπάκουος σε όποιον και αν κυβερνά εκ πεποιθήσεως, ενώ ο αριστερός ψηφοφόρος είναι πάντοτε υπάκουος εκ ψυχοσύνθεσης μόνο στο κόμμα που υποτίθεται ότι τον εκπροσωπεί.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επείδή «κληρονόμησε» την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τυγχάνει μεγάλης ανοχής και στον Δημόσιο Τομέα όπου το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε.
 
Εάν αυτό το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων είχε νομοθετηθεί επί δεξιάς κυβερνήσεως είναι σίγουρο ότι θα είχαν συμβεί πραγματικά οριακές καταστάσεις.
 
Mια φορά ο μακαρίτης ο "avvocato" o ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, της Fiat, και της Ferrari, ο Τζιάνι Ανιέλι, όταν τον ρώτησαν σε ιδιωτικό κύκλο για την γνώμη που είχε για τις αριστερές κυβερνήσει έλεγε πως «το ωραίο με τις αριστερές κυβερνήσεις είναι ότι κάνουν πράγματα που οι δεξιές θα τολμούσαν να τα κάνουν μόνο στον ύπνο τους»  και οι δανειστές το γνωρίζουν αυτό 
 
Έτσι κάποτε έκανε και μια πιο επίσημη δήλωση η οποία στα ιταλικά ήταν η εξής: «vi sono casi in cui un governo di sinistra è l'unico che possa fare politiche di destra»  (υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μια αριστερή κυβέρνηση είναι η μοναδική που μπορεί να εφαρμόσει δεξιές πολιτικές) και ήξερε καλά τι έλεγε και την δήλωση την είχε κάνει όταν το 1998 είχε γίνει πρωθυπουργός στην Ιταλία ο αριστερός Μάσιμο Νταλέμα.
 
Μέχρι το φθινόπωρο λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο ανησυχίας διότι απλούστατα και η αντιπολίτευση θα αναγκαζόταν να κλείσει συμφωνία με επώδυνες μεταρρυθμίσεις και μέτρα εάν βρίσκονταν στην εξουσία και αυτά που θα πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση σε διάστημα μερικών μηνών δεν θα τα απέφευγε να τα αναλάβει η ΝΔ εάν ήταν αυτή στην εξουσία με τους όποιους εταίρους της.
 
Η ΝΔ θα «φορτσάρει» για να πιέσει πραγματικά την νύν κυβέρνηση για εκλογές μόνο όταν θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα.
 
Μετά θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία μην έχοντας ενοχλητικές «εκκρεμότητες». Τότε όμως εάν το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει, υπάρχει ανάπτυξη και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφύγει την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων (του περιβόητου κόφτη δαπανών) που σημαίνει ότι θα πετυχαίνει τους στόχους που έθεσε, μπορεί να είναι πλέον δύσκολο για την ΝΔ για να επιστρέψει στην εξουσία.
 
Άλλωστε ποια εξουσία μπορεί να έχει εάν εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος Κουρουμπλή από την επομενη εκλογική αναμέτρηση. Εάν βρει υποστηρικτές του είναι πολύ πιθανό να έχει τους 200 ψήφους που χρειάζεται για να τον περάσει από τώρα. Πολλά κόμματα όπως ΑΝΕΛ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ κλπ θα τον επιλέξουν καθώς τους εξασφαλίζει την παρουσία τους στην Βουλή.
 
Ακόμα και το ΚΚΕ που τον αρνείται τελικώς μπορεί και να τον επιλέξει.
 
Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε ότι ιδρύονται συνεχώς καινούρια κόμματα. Με τον νέο εκλογικό νόμο όλοι μπορούν να έχουν λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.
 
Ετοιμος είναι ο εκλόγικός νόμος όπως διευκρίνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε θα έρθει στη Βουλή.   «Οι 270 έδρες είναι απλή αναλογική, έτσι όπως προτείνω εγώ. Και οι 30 έδρες είναι ένα μπόνους που μπορεί να το δώσει μόνο η κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σίγουρο ότι θα βρει κόμματα να συνεργαστεί πολύ πιο εύκολα απ'οτι η ΝΔ.
 
πηγη
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ

 ΠΗΓΗ
Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr
Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.