Προβληματισμοί στην Αθήνα από τη μετωπική ΔΝΤ-Βερολίνου για την ελάφρυνση χρέους


Με ψηφισμένα δύο «βαριά» πακέτα μέτρων, χωρίς να πάρει κάτι χειροπιαστό για την ελάφρυνση του χρέους, κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, ακόμα κι να «τρέξει» το καλό σενάριο που προβλέπει εκταμίευση super δόσης τουλάχιστον 10 δισ ευρώ.


Το πρόβλημα που ήδη ανιχνεύουν στην Αθήνα προκαλεί η σύγκρουση ΔΝΤ- Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού Χρέους, με αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται σχεδόν από την πρώτη ημέρα ένα σενάριο "κλεισίματος" της αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αυτό είναι πλέον το βασικό σενάριο με το οποίο οδεύουμε προς το Eurogroup της 24ης Μαίου, καθώς φαντάζει σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες οι χαώδεις διαφορές Λαγκάρντ- Σόιμπλε για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού Χρέους. Το σενάριο αυτό προβλέπει την έγκριση της εκταμίευσης ως και 11 δισ ευρώ- αν και πρόκειται για πολιτική απόφαση που θα ληφθεί επί τόπου από τους υπουργούς Οικονομικών- και τη μετάθεση για το Φθινόπωρο των συζητήσεων για το Χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι αυτό το σενάριο διευκολύνει τους πάντες, καθώς όλες οι πλευρές θα αποφύγουν τις δύσκολες αποφάσεις λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, ωστόσο άλλες πηγές μιλώντας στο πρακτορείο ΜΝΙ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αυτό το σενάριο να "κολλήσει" στα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας ή της Σλοβακίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το σενάριο μπορεί φαινομενικά να διευκολύνει τους δανειστές και να ξεμπλοκάρει- εκτός απροόπτου- τη διαδικασία της εκταμίευσης, αλλά δημιουργεί θέμα για την Αθήνα, που ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ψηφίσει αυξήσεις φόρων 1,5 δισ ευρώ, περικοπές στο Δημόσιο 300 εκατ. ευρώ και την απελευθέρωση των "κόκκινων" δανείων, πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη ψήφιση του Ασφαλιστικού και της νέας φορολογικής κλίμακας.
Ο πονοκέφαλος γίνεται εντονότερος αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η συζήτηση για το Χρέος θα συνδεθεί με τη 2η αξιολόγηση, που θα καλύπτει 48 (!) προαπαιτούμενα- σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο- μεταξύ των οποίων το Εργασιακό ήτοι το νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Εκεί που ποντάρει η κυβέρνηση για να απορροφήσει τους κραδασμούς από αυτή την εξέλιξη, είναι ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver παρέχοντας φτηνή χρηματοδότηση στις τράπεζες και σε συνδυασμό με το χρήμα που θα έρθει για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα δοθούν ανάσες στην αγορά. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι από το καλοκαίρι θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, οι αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου, οι αυξήσεις στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης, που θα ασκήσουν πίεση στην ήδη "καθισμένη" ζήτηση και κατανάλωση.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.