Και οι ξένοι βλέπουν τώρα κάλπες - WSJ και Spiegel: "Μνήμες καλοκαιριού 2015 και εκλογές τον Μάϊο"

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ "ΤΑ ΣΠΑΕΙ"


της Χριστίνας Κοκκίνη
Μόνο δύο είναι οι επιλογές που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις, τη μη διεξαγωγή Eurogroup και το εκκωφαντικό "όχι" για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, "βλέπουν" οι αναλυτές της Wall Street Journal, ουσιαστικά αναπαράγοντας τα σχετικά δημοσιεύματα του pronews.gr

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Πολ Γουόκερ ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην «παράδοση ή τις εκλογές», αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν μεσολαβήσει ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
"Αν η Μέρκελ δεν βοηθήσει, οι επιλογές του Τσίπρα είναι να παραδοθεί ή να πάει σε εκλογές. Οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν τον Μάιο. Η Ελλάδα ξεμένει από μετρητά τον Ιούνιο", επισημαίνει ο Γούοκερ.
Επαναφέροντας στην επιφάνεια το περίφημο «chicken game», ο Γουόκερ προσθέτει πως το παιχνίδι του δειλού «ανάμεσα σε Ελλάδα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανία θέτει στην πρώτη γραμμή της μάχης την επιπλέον λιτότητα», ενώ συμπληρώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να «προσπεράσει τον Τόμσεν και τον Σόιμπλε».
Υπενθυμίζεται πως ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ήταν ο πρώτος ο οποίος είχε επισημάνει την πιθανότητα η υποκλοπή των συνομιλιών ανάμεσα στον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και την Ντέλια Βελκουλέσκου να πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές υπηρεσίες εξαιτίας του τρόπου γραφής του ονόματος της επικεφαλής της αποστολής.
Νωρίτερα, η οικονομική εφημερίδα είχε τονίσει πως οι ελληνικές συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης παραμένουν στάσιμες εξαιτίας του αδιεξόδου που επήλθε για τη λήψη μέτρων περαιτέρω λιτότητας, τονίζοντας πως εξανεμίζονται οι ελπίδες για μια γρήγορη λήξη του αδιεξόδου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Ελληνική κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι σε διαμάχη για το πώς θα βρεθούν τα 3,6 δισ. ευρώ των αποκαλούμενων προληπτικών μέτρων, ή επιπλέον ρευστότητας, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, σημειώνει το δημοσίευμα.
Mνήμες του 2015 ξυπνούν στην Ευρώπη μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και την απόρριψη της πρότασης του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα να υπάρξει πολιτική λύση μέσω έκτακτης Σύγκλησης Κορυφής του Eurogroup και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε κάπου στον Ιούνιο του 2015, γράφει το περιοδικό Spiegel.
Δηλαδή κάνει ένα flashback στο περσινό καλοκαίρι που οι διαπραγματεύσεις τράβαγαν επί εβδομάδες, η μία σύνοδος ακολουθούσε την άλλη με τους δανειστές και η Ελλάδα έφτασε σε σημείο ρήξης.
"Σήμερα απειλείται μία επανάληψη του δράματος" συνεχίζει ο αρθρογράφος εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους. Όπως αναφέρεται, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ξανά να θέσει το ζήτημα σε υψηλό, πολιτικό επίπεδο αλλά ο Σόιμπλε του είπε ένα ξεκάθαρο «όχι».
Πάντως αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες η γραμμή της ΕΕ είναι πιο ήπια απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα αν και συστήνεται ψυχραιμία και όχι ακραίες πολιτικές αντιδράσεις. Η αιτία προφανής. Το δημοψήφισμα στη  Βρετανία που δεν επιτρέπει νέους πειραματισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα μιλούν κατευναστικά ως προς το μέλλον της αξιολόγησης αν και επισημαίνουν πως "οι καθυστερήσεις δεν λειτουργούν προς όφελος της Ελλάδας".
Το μεγάλο παράλληλα πρόβλημα φαίνεται να προέρχεται από την πλευρά του ΔΝΤ για το οποίο μάλιστα κύκλοι του Μαξίμου διέρρεαν την προηγούμενη εβδομάδα πως "βρίσκεται σε φάση αποχώρησης από το πρόγραμμα". Το ΔΝΤ είναι που μπλοκάρει την εύρεση λύσης πιθανότατα -κι όπως ερμηνεύουν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες- λόγω της περίφημης υπόθεσης Wikileaks. 
Ο λόγος για τη νέα αναστάτωση γράφει το περιοδικό είναι τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και αποτελούν προϋποθεση για το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που η Γερμανία επιθυμεί διακαώς.
Ο Τσίπρας προτείνει από την πλευρά του αν η ελληνική οικονομία δεν πετύχει τους στόχους να μειωθούν αυτομάτως κατά 10% οι κυβερνητικές δαπάνες. Οι δανειστές όμως θεωρούν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αόριστη.
Σύμφωνα με το Spiegel το αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου ήταν μία έκπληξη καθώς η Αθήνα στη συνάντηση του Σαββάτου δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις στα πρόσθετα μέτρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση, λέει με νόημα το περιοδικό.
Όμως τώρα ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, που θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Αθήνα είναι ήδη στα κόκκινα και γι αυτό σκουπίζει τα αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών.
Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με απρόβλεπτους ρυθμούς καθώς η Αθήνα έχει και το προσφυγικό να αντιμετωπίσει.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεταναστευτικό, τον κίνδυνο Brexit και την ασταθή κατάσταση στην Ισπανία, το Spiegel αναφέρει ότι ο Τσίπρας έχει περιθώρια να πιέσει. Την ίδια στιγμή όμως αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς εν αντιθέσει με το 2015, το ελληνικό θέμα δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.
Μάλιστα άνθρωπος που είναι κοντά στις εξελίξεις δήλωσε στο Spiegel ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία διάθεση να προσφέρουν ξανά τη σκηνή για να κάνει σόου ο κ. Τσίπρας. 
Είχε πριηγηθεί η ουσιαστική απόρριψη του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτης σύνοδου κορυφής μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις και τη μη διεξαγωγή Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη
Αντίθετα ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. αναφέρθηκε μόνο στην ανάγκη διεξαγωγής νέου Eurogroup για το οποίο είπε ότι δεν θα πρέπει να γίνει «όχι στο τόσο μακρινο χρονικό διάστημα» προσδιορίζοντας το χρόνο σε μερικές ημέρες και όχι σε μερικές εβδομάδες.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι "πρέπει να αποφευχθεί νέα κατάσταση αβεβαιότητας για την Ελλάδα".
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών για την Ελλάδα».
Παρόμοια αρνητική στάση για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς σε συνέντευξή τύπου στο Βερολίνο για το εάν έχει έρθει η ώρα για μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε απάντησε κατηγορηματικά "όχι". "Βρίσκομαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο" πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί όταν θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις.
Σε ερώτηση, δε, εάν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα πρέπει να συζητήσουν για την Ελλάδα γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να βρουν μία λύση, ο Σόιμπλε είπε:  «Η απάντηση είναι όχι. Το Eurogroup είναι το Eurogroup. Κι έχει συγκεκριμένες ευθύνες και δεν γνωρίζω τίποτα άλλο».

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.