Αγώνας «δρόμου» για να «κλείσει» η αξιολόγηση πριν το Πάσχα - Πίεση χρόνου και για τους Ευρωπαίους λόγω Brexit

1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ «ΧΩΡΙΖΟΥΝ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μέτρα 1,8 δισ. ευρώ χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς εκκρεμούν ασφαλιστικό, φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις και την ίδια στιγμή το προσφυγικό δείχνει ικανό να "βουλιάξει" την χώρα αφού όλοι οι καταυλισμοί προσφύγων θυμίζουν "πυριτιδαποθήκες" έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή.


Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Πάσχα κάτι που επιθυμούν και οι Ευρωπαίοι καθώς πλησιάζει το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και κανείς στις Βρυξέλλες δεν επιθυμεί να προκληθεί κάποια σύγχηση στο μυαλό των Βρετανών ψηφοφόρων ώστε να επιλέξουν τελικά το Brexit.
Στη "σκιά" των αποκαλύψεων των Wikileaks για το διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου υπουργοί και κουαρτέτο θα επιδιώξουν στο «Hilton» να καταλήξουν σε ένα δυσβάστακτο πακέτο φόρων και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. 
Ακόμα και το δημόσιο "ξεβράκωμα" του ΔΝΤ δεν θα αποτρέψει την νέα επιδρομή στις ζωές των Ελλήνων πολιτών. Από το σύνολο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και έχει συμφωνήσει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη μέτρα ύψους 1,8 δισ.
Πάντως είναι σαφές ότι η Ν.Βελκουλέσκου θα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα και θα ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών θα αναλωθεί σε αστήρικτες επιχειρηματολογίες από την Ρουμάνα. 
Στην πραγματικότητα όμως σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η ΕΕ καθώς στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Μεγάλη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Oι Ευρωπαίοι επ'ουδενί θα ήθελαν κάποια εμπλοκή με την Ελλάδα λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα.
Η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει εκταμίευση μέρους της δόσης, αλλά θέλει να το καταφέρει όσο γίνεται πιο "αθόρυβα" σε φορολογικό και ασφαλιστικό.
Ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση (ναι τέτοιες "όμορφες" λέξεις χρησιμοποιούν αντί της "επιδρομής"), η διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σειρά άλλων θεμάτων αποτελούν τους "μοχλούς" πίεσης κατά της χώρας προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση και να κλείσει η αξιολόγηση.
Οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα επιδιώκεται να ολοκληρωθούν στις 15 Απριλίου ώστε να συμπέσουν με την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ για την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον. 
Εάν αυτό δεν γίνει εφικτό τότε δεύτερος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι και το Εurogroup της 22ας Απριλίου. 
Αν αξιολόγηση κλείσει μέχρι το Πάσχα, τότε η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το σχετικό πολυνομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα.Από το τι θα λέει αυτό το πολυνομσοχέδιο θα γίνει και κατανοητό για το αν θα μιλάμε για νέο "Γολγοθά" του ελληνικού λαού.
Αν η συμφωνία κλείσει και γίνει αποδεκτή στο Εurogroup της 22ας Απριλίου, στην ίδια συνεδρίαση θα επαναληφθεί η δέσμευση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας και η σχετική συζήτηση θα ανοίξει και επίσημα στις αρχές Μαΐου. 
Να σημειωθεί ότι ούτε οι δανειστές διαψεύδουν την προοπτική να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος τον επόμενο μήνα. 
Ίσως τελικά παρασκηνιακά ακόμα και οι Ευρωπαίοι να έχουν συμφωνήσει σε μια τέτοια εξέλιξη και θα την "πλασάρουν" επικοινωνιακά στους λαούς τους με βάση τα προβλήματα που δημιούργησαν στην Ελλάδα οι προσφυγικές-λαθρομεταναστευτικές ροές.
Η ελάφρυνση χρέους θα αφορά στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και ταυτόχρονα θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση στην τήρηση της πολιτικής των "μεταρρυθμίσεων".
Στο Ασφαλιστικό υπάρχει σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση των δύο πλευρών. Η βασική σύνταξη των 384 ευρώ φαίνεται ότι θα χορηγείται μετά από 20ετία ασφάλισης, ενώ και για τα ποσοστά αναπλήρωσης υπάρχει προσέγγιση, χωρίς όμως να πλήρως αποσαφηνιστεί. 
Το μεγάλο πρόβλημα στο Ασφαλιστικό είναι οι επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση θέλει ο Προϋπολογισμός να εισφέρει για τις επικουρικές, ενώ το κουαρτέτο ζητά να χρηματοδοτούνται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές και να τεθεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Φυσικά εάν αυτο συμβεί τότε μιλαμε για "εξανέμιση" των επικουρικών συντάξεων και όλες οι εισφορές που πλήρωναν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια θα εξαφανιστούν "υπέρ Πίστεως και Πατρίδος".
Στο φορολογικό θεωρείται ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία αν και το κουαρτέτο αντιδρά για τις μεγάλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, καθώς θεωρεί ότι θα πληγούν σημαντικά εισοδήματα που δεν είναι υψηλά.
Έτσι οι δανειστές ζητούν να διευρυνθεί η φορολογική βάση και οι φτωχοί να πληρώσουν ακόμα περισσότερο (είναι και πάρα πολλοί πλέον) με μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Διαφωνία υπάρχει και στη φορολόγηση των αγροτών. Το κουαρτέτο ζητά να εισφέρουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα αλλά η κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις δεν τολμάει ούτε να το σκέφτεται.
"Αγκάθι" παραμένει όμως και το ζήτημα των κόκκινων δανείων. 
Το κουαρτέτο δείχνει ανοχή για τα δάνεια στα οποία εμπλέκεται η πρώτη κατοικία και σε κάποιο βαθμό υπάρχει σύγκλιση. Η πρώτη μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην ένταξη και πράσινων δανείων στα πακέτα των κόκκινων δανείων που θα βγουν προς πώληση. 
Οι δανειστές θεωρούν ότι αν τα πακέτα των δανείων που θα πουληθούν περιλαμβάνουν ένα μείγμα κόκκινων και πράσινων δανείων, θα προσφερθούν από τα funds υψηλότερες τιμές αγοράς τους και έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. 
Οι δανειστές όμως δεν μένουν πλέον μόνο στα στεγαστικά καθώς θέλουν να πουληθούν δάνεια μικρομεσαίων και καταναλωτικά. 
Το κουαρτέτο ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, καθώς γνωρίζει ότι τα καταναλωτικά δάνεια είναι αυτά με τα περισσότερα "φέσια" στις τράπεζες.
Ζήτημα προκύπτει και με το περιβόητο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων του οποίου η συγκρότησή του απαιτείται άμεσα από τους δανειστές.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν επαρκούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Αν τελικά δεν πειστεί το ΔΝΤ για το πακέτο των συγκεκριμένων μέτρων ύψους 5,4 δισ., τότε η αξιολόγηση θα κλείσει και θα επιδιωχθεί να καταβληθεί τμήμα της δόσης χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του θα εγγράψει τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις του. Μόλις το Eurogroup επιβεβαιώσει την πρόθεση να προχωρήσει σε ρύθμιση του δημοσίου χρέους, θα επιδιωχθεί να επανέλθει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Και εδώ τελικά ίσως βρίσκεται η πραγματική αιτία της αποκάλυψης των διαλόγων Βελκουλέσκου-Τομσεν και της διαπόμπευσης του ΔΝΤ. Μετά από τέτοιον εξευτελισμό ίσως προκριθεί η τελευταία εκδοχή ως λύση και το ΔΝΤ θα είναι ήπιο στην αξιολόγησή του περιμένοντας την όποια ελάφρυνση χρέους για να ξαναμπεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό που μένει να γίνει γνωστό είναι αν και το ίδιο το Ταμείο ήθελε την δημοσίευση των διαλόγων ή μόνο η ελληνική πλευρά και οι έταιροι δανειστές.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.