Στο "γήπεδο" του ΔΝΤ η... τελική αναμέτρηση: Τί χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές - Το καλό και το κακό σενάριο για το χρέος

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΣΟΙΜΠΛΕ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών διεκόπησαν χωρίς συμφωνία στις 2 τα ξημερώματα και όλα δείχνουν πώς η “τελική αναμέτρηση” θα γίνει στην Ουάσιγκτον, στο “γήπεδο” του ΔΝΤ, καθώς 15-17 θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ η εαρινή σύνοδος του Ταμείου. Όσο πάντως ο καιρός περνάει και η αξιολόγηση δεν κλείνει ο λογαριασμός γίνεται ολοένα και πιο βαρύς για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό έχει τουλάχιστον αποδείξει η... ιστορία των μνημονίων.


Στην Ουάσιγκτον θα βρεθούν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα επιχειρήσουν να κάνουν μία συμφωνία που θα αφορά τόσο στα μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος όσο και για το χρέος. Όπως δήλωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσοβισί αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.
Το θέμα πάντως είναι πώς υπάρχουν απόλυτα αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δανειστών. Το ΔΝΤ ζητάει “κούρεμα” του χρέους, ενώ οι Ευρωπαίοι και πιο συγκεκριμένα το Βερολίνο απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο και μιλάει συνεχώς για μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς, άντε και στην καλύτερη μία ελάφρυνση του χρέους υπο σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.
Συνεπώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον ως “παρατηρητής” αυτής της διένεξης θα παραστεί στην Ουάσιγκτον και όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν συνήθως τα βατράχια. Έτσι, τα μέτρα που δεν έκλεισαν στην Αθήνα, πιθανόν αν κλείσουν στην Ουάσιγκτον και να είναι βαριά. Ειδικά, αν υπάρξει και κάποια συμφωνία για το χρέος.
Τα ξημερώματα, και συγκεκριμένα στις 2 ανακοινώθηκε πώς υπάρχει παύση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, κι αυτό παρά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ώρες. Η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να είναι μεγάλη παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, των “κόκκινων δανείων” και άλλων θεμάτων.
Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως δήλωσε ο κύριος Τσακαλώτος και αναμένεται να τονίσουν και οι θεσμοί σε σχετική ανακοίνωση. Πράγματι, τα κείμενα που ετοίμασαν ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ είναι κατά τουλάχιστον 95% όλα συμφωνημένα, ακόμα και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.
Στα πιο κρίσιμα ζητήματα όμως το χάσμα παρέμενε αγεφύρωτο, καθιστώντας άσκοπη κάθε περαιτέρω συζήτηση:
-Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και κάνει δεκτό η «Ευρωπαϊκή Τρόικα».
-Στα φορολογικά, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να βγουν τα νούμερα, χρειάζονται να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ). Δεν καταγράφεται όμως αύξηση ΦΠΑ στην ΔΕΗ, ούτε δέχονται οι δανειστές τις αυξήσεις στα τσιγάρα.
-Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές, είτε δεχόμενοι μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, είτε σε άλλο πεδίο (πχ στα κόκκινα δάνεια). Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).
-Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστικών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης που ζητούσε η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.
Τι μπορεί να αποφύγει από όλα αυτά η κυβέρνηση; Θα φανεί στην Ουάσιγκτον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι και οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν να εγγυηθούν πως θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Έτσι ανοίγει και η συζήτηση για το χρέος, μαζί με το παζάρι για τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο (αν δηλαδή θα δώσει και χρήματα ή θα παραμείνει σαν τεχνικός σύμβουλος).
Αν η κυβέρνηση επιστρέψει την Δευτέρα με μια συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα. Το ιδανικό σενάριο προβλέπει στις τέσσερις ημέρες στην Ουάσινγκτον να συμφωνήσουν, έως την άλλη Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Με αυτήν στα χέρια το Eurogroup θα εγκρίνει την χορήγηση των δόσεων.
Το εναλλακτικό σενάριο είναι, αν στην Ουάσιγκτον μπει και η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους», ως τις 21 Απριλίου να μην υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας, αλλά στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις διαδικασίες για το χρέος. Τότε θα απαιτηθεί και έκτακτο Eurogroup μετά το Ελληνικό Πάσχα για την Ελλάδα, στις 29 Απριλίου πιθανότατα, ώστε να διαπιστωθεί αν όλα βαίνουν καλώς, ψηφίζοντας προαπαιτούμενα μέτρα στην Ελλάδα και προωθώντας την συζήτηση για το χρέος, όπως αξιώνει το ΔΝΤ.
Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία που δεν ήρθε χθες, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας. Ο κίνδυνος αυτός βάρυνε ιδιαίτερα στις συζητήσεις με τους δανειστές, που χθες κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, στο κλίμα των δηλώσεων Τσίπρα που απάντησε εμμέσως στις δηλώσεις περι μη έναρξης συζητήσεων για το χρέος, λέγοντας πως «όσοι δεν θέλουν συζήτηση για το χρέος εμποδίζουν την αξιολόγηση».
Για άλλη μία φορά πάντως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τους δανειστές οι οποίοι "σέρνουν" τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εκβιάσουν και να οδηγήσουν σε πιο σκληρά μέτρα. Αν πάντως η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το Πάσχα και δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε οι εκλογές για το Μέγαρο Μαξίμου μάλλον είναι μονόδορμος.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.