"Θερμό" Πάσχα στο Αιγαίο - Ετοιμότητα, αλλά...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΉΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ... του Γιάννη Πετρίδη
Διάχυτη ήταν η ανησυχια στο σημερινό άτυπο ΚΥΣΕΑ, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την εξέλιξη τη τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.
Τα στοιχεία που προσκόμισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης ήταν εξόχως ανησυχητικά και καταδεικνύουν μια συγκεκριμένη προοπτική: Η Αγκυρα "σπρώχνει" για να υπάρξει "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο.

Και το κάνει με ιδιαίτερη ένταση στην παρούσα χρονική συγκυρία για έναν και μόνο λόγο: Θέλει να εκμεταλλευθεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ενός ΝΑΤΟ το οποίο όταν δεν είναι φιλοτουρκικό (έχει αποδεχθεί πλήρως την θέση της Αγκυρας να μην περιπολεί στα Δωδεκάνησα και στις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένες ή αμφισβητούμενης εθνικής ιδιοκτησίας), απλά τηρεί την στάση του Πόντιου Πιλάτου.
Η σημερινή κατάσταση στο Αιγαίο θυμίζει στους παλαιότερους την εποχή που η Ελλάδα είχε βγει από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1974-1981 και το ΝΑΤΟ, αλώνιζε στο Αιγαίο με τους Τούρκους.
Σε ότι αφορά το πρακτικό μέρος: Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την "ποιότητα" των τουρκικών ενεργειών.
Είναι εξαιρετικά επιθετικοί στον αέρα και στην θάλασσα. Και είκοσι χρόνια μετά τα Ιμια, κατά έναν τραγικό τρόπο δεν υπάρχουν και πάλι κανόνες εμπλοκής π.χ. στις αερομαχίες.
Το "air policing" από μόνο του φυσικά δεν αρκεί. Κανένας πιλότος της ΠΑ δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες, πρέπει να βάλλει, έστω προειδοποιητικά πυρά. Και αν στην θάλασσα ή στην ξηρά υπάρχει, πιθανόν, χρόνος αυτό να διευκρινιστεί, δεν συμβαίνει το ίδιο σε μία αερομαχία.
Οχι ότι είναι έξυπνο στην παρούσα συγκυρία να πάμε σε "θερμό" επεισόδιο, να "τσιμπήσουμε" κατά το κοινώς λεγόμενο.
Ενα επεισόδιο οργανωμένο και μεθεδευμένο από την άλλη πλευρά, δύσκολα θα είχε νικητή την από εδώ πλευρά με δεδομένη την ατολμία των πολιτικών να δώσουν διαταγή για "γενικευμένη δράση" που θα ανέτρεπε τα δυσμενη αποτελέσματα ενός άτυχου επεισοδίου. Οτι ακριβώς έγινε και στα Ιμια, δηλαδή...
Εχουν φτάσει να κάνουν εναέριους ανεφοδιασμούς στα δυτικά της Τουρκίας, πάνω από τα δεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου ακριβώς για να προκαλέισουν. Κατ'αυτό το τρόπο είχαμε και την πτήση πάνω από την Λήμνο του τουρκικού ιπτάμενου τάνκερ (μάλλον επρόκειτο για αποτυχημένο ανεφοδιασμό).
Στις Μοίρες της ΠΑ υπάρχει αυξημένη επιφυλακή και οι ημέρες του Πάσχα δεν θα είναι σαν τα άλλα Πάσχα.
Βεβαια το Πάσχα του 1997 είχαμε το επεισόδιο με τον πολυβολισμό του τουρκικού υποβρυχίου από προωθημένο ελληνικό πολυβολείο στα Δωδεκάνησα (έμεινε για μήνες εκτός υπηρεσίας το υποβρύχιο) αλλά όλα θυμίζουν προπάθεια κλιμάκωσης, ανάλογη με αυτή που επιχείρησε η Αγκυρα το καλοκαίρι του 2009. Πριν ανατραπεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Γιατί το παιχνίδι είναι πρωτίστως πολιτικό...
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.