Η κυβέρνηση κάνει πίσω στο χρέος για να κλείσει την αξιολόγηση με μέτρα-«φωτιά» 5,4 δισ. ευρώ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ 

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών δείχνει να ολοκληρώνεται και να καταλήγει σε συμφωνία μέχρι το Πάσχα, όπως αναφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το κόστος θα αρκετά μεγάλο. Κι αυτό αφενός γιατί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 5,4 δις ευρώ -για τα οποία πάντως η κυβέρνηση πανηγυρίζει πώς έμεινε σε αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού- και αφετέρου γιατί υπονομεύεται μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.


Αυτές τις ημέρες φαίνεται πώς γίνεται ένα “παζάρι” μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης ασφαλώς για να διαμορφωθούν νέες ισορροπίες στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ ζητάει να ληφθούν μέτρα 8-9 δις ευρώ και να υπάρξει γενναία μείωση του χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα 5,4 δις ευρώ και οι Γερμανοί αρνούνται να συνηγορήσουν σε ένα “κούρεμα” του χρέους.
Πως “παντρεύεται” αυτό; Το ΔΝΤ φαίνεται να κάνει πίσω ως προς τα μέτρα και να αρκείται στα 5,4 δις ευρώ και από την άλλη να ικανοποιείται η βιωσιμότητα του χρέους, όχι όμως με “κούρεμα” που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να κάνουν οι Γερμανοί. Απλά επιμήκυνση των ωριμάνσεων, αύξηση της περιόδου χάριτος και αλλαγές στα επιτόκια. Είναι και αυτό κάτι, αλλά όχι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Στη δε συμφωνία για το χρέος, εκτιμάται πώς θα γίνεται μία αναφορά πώς το 2022 θα πρέπει να επανεξεταστεί για να διαπιστωθεί αν οι οικονομικές εξελίξεις παρέχουν την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του. Η αναφορά του κ. Σταθάκη λοιπόν πώς μέχρι το 2022 το χρέος είναι βιώσιμο μόνο τυχαία δεν ήταν.
Με αυτά τα τρικ λοιπόν ικανοποιούνται το ΔΝΤ και το Βερολίνο σαφώς, η κυβέρνηση σημειώνει πώς καταφέραμε να μείνουμε σε μέτρα τις τάξεως των 5,4 δις ευρώ και από εκεί και πέρα έχει... ο Θεός. Αν δε ξεκινήσει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, στο πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω, τότε η κυβέρνηση θα το λανσάρει ως “νίκη”, αν και τα αποτελέσματα φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά.
Τώρα, χθες από το Μέγαρο Μαξίμου εστάλη ένα άτυπο ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο από τη μία προεξοφλείται η επιτυχής ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους δανειστές έως το Πάσχα, παρά τις ανησυχίες ή τις εκτιμήσεις για νέες καθυστερήσεις είναι η αλήθεια και από την άλλη δίδεται η εντύπωση πώς τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ είναι απλά... λεπτομέρειες.
Δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει από τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια αλλά και τα μέτρα που η ίδια έχει λάβει μέχρι τώρα μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού και η οργή της κοινωνίας μεγαλώνει. Κάπως έτσι εξηγείται το ότι δηλώνει πώς «από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό».
Υποστηρίζει επίσης η κυβέρνηση πως το πακέτο των 5,4 δις ευρώ είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές από το περασμένο καλοκαίρι, ότι διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι ο λογαριασμός θα φτάσει στα 6,5 δις ευρώ και ότι θα επιβαρυνθούν τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι τα χαμηλά και τα μεσαία.
Αποφεύγει να εξηγήσει όμως πώς οι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δις για την τριετία έως και το 2018 δεν θα επιβαρύνουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, αφού αυτή είναι η φύση αυτών των φόρων. Ούτε και το πώς θα εισπραχθούν επιπλέον άμεσοι φόροι ύψους 1,8 δις ευρώ, όταν θα επιβαρυνθεί μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό φορολογουμένων και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί επιτελείς, θα πληρώσουν τελικά λιγότερο φόρο!
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια». Δεν γίνεται όμως ενημέρωση για το τι θα προβλέπει ακριβώς η συμφωνία για τις επικουρικές συντάξεις, πέραν του γεγονότος ότι το ΔΝΤ έχει διαφωνίες για το ύψος τους.
Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την ευχή ότι θα πάει καλύτερα η οικονομία οπότε ίσως και τα μέτρα που έχουν χρονικό ορίζοντα το 2018 να μην χρειασθεί να υλοποιηθούν όλα. Μέχρι σήμερα ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται είναι η αλήθεια. 
Ολόκληρο το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων έχει ως εξής:
1. Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.
2. Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…
3. Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.
4. Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.
5. Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
- Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
6. Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
7. Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.
8. Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015,  προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!
 
Έτος
Πρόβλεψη ΔΝΤ
Πραγματικότητα
2010
-4,0%
-5%
2011
-2,6%
-7,1%
2012
+1,1%
-6,6%
2013
+2,1%
-3,3%
2015
-2,3%
-0,2%
9. Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%.  Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.
10. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις [παραπάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.