Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Ο μόνος που δεν κερδίζει είναι η Ελλάδα! -

ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ "ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ" ΤΑ ΝΗΣΙΑ - ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 46.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ 

Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η υποτιθέμενη "συνεργασία" μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.Το βασικό μέτρο της, «προσωρινό και έκτακτο», προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών και λαθρομεταναστών που θα φθάνουν από την Κυριακή στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, όπως των Σύρων που διαφεύγουν του πολέμου.
Με μια διαφορά ότι για την Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα των λαθρομεταναστών θα παραμείνει.Η συμφωνία που η κυβέρνηση "πανηγυρίζει":
-τα σύνορα της Ελλάδας παραμένουν κλειστά, 
-η υποδοχή προσφύγων από τις χώρες μέλη θα είναι σε εθελοντική βάση,
-το βάρος για την ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος πέφτει στην Τουρκία και στην Ελλάδα
- Ελλάδα θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την υλοποίησή της παράλληλα με την διαχείριση των περίπου 50.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. 


Η συμφωνία είναι φτιαγμένη ώστε να σταματήσει την προσφυγική ροή προς την Ευρώπη και να σταλεί το μήνυμα στους πρόσφυγες ότι το ταξίδι τους θα σταματά κάπου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 
Κια το κερασάκι στην τούρτα είναι η ύπαρξη Τούρκων αξιωματικών στα νησιά του Αιγαίου που σαν άλλοι "μπέηδες" θα καθορίζουν ποιος θα είναι μετανάστης και ποιος πρόσφυγας! (διαβάστε σχετικά εδώ)
Αυτό προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά την καταγραφή τους στα hot spots θα έχει εξασφαλίσει χώρους φιλοξενίας για την παραμονή τους και παράλληλα θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα υποδέχεται και θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις αιτήσεις ασύλου. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια συζήτηση για το καθεστώς των προσφύγων αφορά μόνο τους Σύρους αφήνωντας την Ελλάδα να γεμίζει με λαθρομετανάστες από όλο τον κόσμο ενώ για τους σχεδόν 50.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστερς που ήδη βρίσκονται στην χώρα δεν γνωρίζει κανείς για το που θα πάνε!
Ήδη μετά το  κλείσιμο των βόρειων συνόρων οι πρόσφυγες αναζητούν άλλες οδούς για να συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Ευρώπη. 
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα καταφύγει στην χρήση βίας για την εκκένωση της Ειδομένης και παράλληλα το Συντονιστικό προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα άλλες 10.000 θέσεις προσωρινής διαμονής. 
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε χθες ότι «κρίσιμη» σημασία θα έχει ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία. «Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη προστασίας και όχι απόρριψης», πρόσθεσε η Αρμοστεία σε ανακοινωσή της.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας αναφέρει τα ακόλουθα:
«Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις τις μορφές.
Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.
Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 τον Δεκέμβριο.
Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που πέρασαν μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων.
Προκειμένου να σπάσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:
1. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων.
Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.
2. Για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύριος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κανόνων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμό, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουνίου 2015, βάσει της οποίας είχαν δημιουργηθεί 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Η μετεγκατάσταση θα αφορά επιπλέον 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να εφαρμόσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα ή εάν καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων, τότε θα επανεξετασθεί.
3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλα τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.
4. Μόλις σταματήσει η παράνομη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθεί σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme (σ.σ.: το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης). Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.
5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα εξετασθεί από κάθε κράτος-μέλος, με έως τα τέλη Ιουνίου 2016 και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει.
6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να υπάρξει η δημιουργία μίας πρώτης σειράς υποδομών για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.
7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.
8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος τον Νοέμβριο του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι' αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άλλα Κεφάλαια.
9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλείς περιοχές.
Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση».
Ο Νταβούτογλου έχει... επιφυλάξεις και ελπίζει και για κάτι καλύτερο
«Είναι μια ιστορική ημέρα. Σήμερα συνειδητοποιήσαμε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν το ίδιο πεπρωμένο», δήλωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, αλλά και τη συριακή κρίση. Το θέμα δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και να έχουμε τον ίδιο στόχο. Η συμφωνία έχει ανθρωπιστική διάσταση γιατί στόχος είναι να λάβουμε δράση ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των παιδιών, των νέων ανθρώπων.
Για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετακίνηση, θα πρέπει να υπάρχει εξισορροπημένη αντιμετώπιση όσων εισέρχονται παρανόμως στα νησιά του Αιγαίου. Για να υπάρχει όμως επιστροφή στην Τουρκία θα πρέπει η ΕΕ να υποδεχτεί τον ίδιο αριθμό ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως», υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου.
Αναφερόμενος στα 3 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ στην Τουρκία, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως στη Σύνοδο «καθορίστηκαν συγκεκριμένα σχέδια και πρότζεκτ και τις επόμενες εβδομάδες και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα λεφτά αυτά δεν θα δοθούν στην Τουρκία, αλλά θα δοθούν για το καλό των σύρων προσφύγων και η Τουρκία θα φροντίσει για τη διαχείριση αυτών των ποσών. Ως το 2018 θα υπάρξει καταβολή άλλων τριών δισ. ευρώ».
Όσον αφορά τη βίζα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «από τις 72 προϋποθέσεις η Τουρκία έχει καλύψει τις περισσότερες και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καλύψει τις υπόλοιπες».
«Τα όργανα της Ευρώπης θα πρέπει να κάνουν με τη σειρά τους τα βήματα που απαιτούνται. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το Κεφάλαιο 33 και να επιταχυνθεί το άνοιγμα κι άλλων Κεφαλαίων» είπε.
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και αντιστρόφως δεν υπάρχει μέλλον στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, και ακολούθως ζήτησε την αλληλεγγύη της Ευρώπης για το θέμα της τρομοκρατίας.
Καθώς μια ανθρωπιστική κρίση επαπειλείται στην Ελλάδα, όπου 46.000 λαθρομετανάστες είναι αποκλεισμένοι στη λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων» που έχει πλέον κλείσει, η πίεση προς τους Ευρωπαίους για να βρουν επιτέλους μια λύση ήταν πολύ μεγάλη αλλά στην πράξη αυτό δνε φαίνεται να εξυπηρέτησε την Ελλάδα παρά φορτωθήκαμε ακόμα ένα ευρωπαικό πρόβλημα.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΣτηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


Share on Google Plus

About Meletis Manolakellis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.